Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei măsuri pe care Uniunea Europeană le poate lua contra Poloniei

EUCham
polonia, EU

Ieri Comisia Europeană a anunțat declanșarea procedurilor de aplicare a articolului 7 din Tratatul de la Lisabona din cauza încălcării principiilor statului de drept constatate în Polonia. Deși este dificil pentru Uniune să impună sancțiuni, acest lucru nu este imposibil.

Ce spune tratatul?

Conform tratatului, acțiunea contra unui stat care contravine principiilor și valorilor europene se întâmplă în două faze. În faza întâi o majoritate de patru cincimi instituie un proces de monitorizare și recomandare pentru statul considerat în risc de a încălca valorile europene.

La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

În faza a doua, Consiliul, prin vot unanim cu excepția statului implicat poate decide luarea de măsuri punitive mergând până la suspendarea dreptului de vot.

Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Care este blocajul?

Problema în sancționarea Poloniei este că există două state care se află în situația de a fi sancționate: Polonia și Ungaria. Situația ungară este mai veche dar premierul Viktor Orban s-a mișcat mai lent și, în plus, a avut grijă să cultive relații bune cu PPE, scăpând, astfel, de sancțiuni.

În plus, Marea Britanie și Polonia, conduse de partide din aceeași familie politică (AECR) și marginalizate în Europa caută să își apropie pozițiile. Totuși, Marea Britanie este deja exclusă de la majoritatea deciziilor europene și este puțin probabil că va forța un blocaj legal al UE.

Ce poate face Uniunea?

Există mai multe scenarii. Unul dintre acesta este de a decide sancționarea Poloniei și a Ungariei printr-o decizie comună. Unii comentatori în presa internațională susțin că, astfel, atât Polonia cât și Ungaria vor fi excluse de la vot.

O a doua posibilitate este să se înghețe procedura pe articolul 7 dar, în schimb, să se taie masiv din fondurile UE. Această măsura va echivala cu o sancțiune economică a UE aplicată Poloniei și poate fi obținută mult mai ușor din punct de vedere procedural.

În sfârșit, deși este mai puțin probabil, țările UE ar putea încerca sancțiuni diplomatice bilaterale. Acestea au fost încercate contra Austriei în perioada când Partidul Libertății a lui Jorg Heider a fost cooptat la guvernare. În acea perioadă sancțiunile au fost considerate ineficiente dar ideea poate fi, teoretic, reactivată în conexiune cu alte mijloace de presiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.