Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei persoane au fost condamnate în Cluj pentru dare de mită și tăierea ilegală de arbori

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Trei persoane, între care doi reprezentanți ai unei firme de exploatare a materialului forestier, au fost condamnate la închisoare cu executare într-un dosar de dare de mită și tăiere fără drept de arbori, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Județean Anticorupție Cluj, cei trei inculpați au fost condamnați de Curtea de Apel Cluj.

Unul dintre ei a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori, al doilea la pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt de arbori tăiați fără drept, iar al treilea la 1 an închisoare, cu suspendarea executării pe o perioada de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Totodată, o firmă a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.

Procurorii au dispus în 21 iunie 2016 trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 8 inculpați, 7 persoane fizice și o persoană juridică, pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită, abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiați fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori și altele.

Cercetările au fost inițiate ca urmare a sesizării Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, după ce în 17 decembrie 2014 doi agenți de poliție din Cluj au denunțat intenția reprezentantului unei firme de a le da bani și diverse cantități de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.

„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din județul Cluj și un ranger (agent de teren) din cadrul Administrației Parcului Natural Apuseni, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producție 2014-2015, în afara limitelor autorizației de exploatare.

Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obținerea de către societate și reprezentanții acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată”, se arată în comunicat.

Pentru documentarea cauzei, în mai 2015, angajații Gărzii Forestiere Cluj au făcut un control, iar concluziile acestuia au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât și din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.