Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei săptămâni de FOC pentru PSD-ALDE: Momente-cheie pe final de sesiune parlamentară

facebook.com
PSD ALDE

Au mai rămas trei săptămâni din sesiunea parlamentară de toamnă. Zilele rămase până la vacanţa de sărbători  se anunţă mai "fierbinţi" ca niciodată, în ciuda gerului de afară. PSD şi ALDE trebuie să facă unor momente politice dificile, care vor testa rezistenţa coaliţiei. În scenă ar putea intra şi procurorii, cu noi mutări cu ecou pe scena politică.

Coaliţia PSD-ALDE începe luna decembrie în plin conflict cu preşedintele Iohannis, din partea căruia se aşteaptă să semneze revocările şi numirile de miniştri. Liviu Dragnea a ameninţat deja cu o sesizare la Curtea Constituţională dacă preşedintele refuză din nou vreo numire, iar ministrul Tudorel Toader a fost însărcinat cu redactarea sesizării. Situaţia nu este una confortabilă nici pentru Coaliţie, nici pentru preşedinte. Guvernul se găseşte în situaţia de a avea miniştri demisionari în două domenii strategice, pe ultima sută de metri înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE. De cealaltă parte, Iohannis este pus în situaţia de a semna pentru doi miniştri controversaţi - Lia Olgiţa Vasilescu (Dezvoltare), pe care a respins-o pe Transporturi, şi Mircea Drăghici (Transporturi), cel despre care s-a aflat că este vizat în cel puţin un dosar penal.

CITEȘTE ȘI: 3 CONDIMENTE care STIMULEAZĂ DIGESTIA

A două problemă este proiectul de buget pentru anul 2019, care urmează să fie adoptat înainte de Crăciun. Potrivit unor surse din Coaliţia de guvernare, în prezent se lucrează la proiectul care urmează să fie adoptat de Guvern în perioda 10-13 decembrie. Proiectul de buget va ajunge în Parlament pe 17 decembrie, potrivit surselor menţionate, PSD dorind să treacă întregul proiect prin comisii şi să-l adopte în plen în doar 5 zile, până pe 22 decembrie.

Poate cel mai aşteptat moment este cel al moţiunii de cenzură anunţate de PNL. Parlamentarii liberali au primit o interdicţie de a pleca în concediu în perioada 5-20 decembrie tocmai pentru a exista o mobilizare eficientă la votul pe moţiunea împotriva Guvernului Dăncilă. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă şi-a pregătit şi ea strategia. Viorica Dăncilă a cerut să vorbească în Parlament exact pe 12 decembrie. Premierul se va adresa parlamentarilor în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, tema fiind cea a proiectelor pregătite pentru preşedinţia semestrială a Consiliului UE. În cadrul şedinţei urmează să se dea şi un vot de susţinere pentru proiectele anunţate de Viorica Dăncilă. Practic, votul pe proiectele pentru preşedinţia Consiliului UE va fi un test pentru majoritatea parlamentară, în funcţie de care Coaliţia PSD-ALDE se va putea organiza în vederea votului pe moţiunea de cenzură.

Un alt moment tensionat va fi votul din Senat pe cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Conştienţi de faptul că o respingere a solicitării DNA nu ar arăta prea bine în plan extern, social-democraţii evită să anunţe deja cum vor vota. PSD şi ALDE au însă o majoritate solidă în Senat, iar o încuviinţare este puţin probabilă, dacă relaţia dintre cele două partide nu se rupe. Nu este exclusă nici o amânare, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Eugen Bejinariu, unde DNA a cerut încuviinţarea urmării penale în toamna anului 2016, iar votul (unul de respingere) s-a dat abia în mai 2017.

Deosebit de importantă este şi reluarea dezbaterilor pe proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, pentru punerea în acord cu deciziile CCR. Cel de-al doilea are deja motivarea deciziei CCR, iar motivarea decizia pe Codul Penal urmează să fie publicată în această săptămână. Deşi raportul MCV recomandă reluarea de la zero a dezbaterilor, este de aşteptat ca lucrurile să meargă înainte în Comisia Iordache. PSD are însă aici o mare problemă. În prima fază, proiectele au fost adoptate în Camera Deputaţilor doar cu ajutorul minorităţilor, la o diferenţă de câteva voturi. Cum între timp social-democraţii au mai pierdut deputaţi, iar curentul disident s-a întărit, nu este exclus ca modificările să fie blocate.

CITEȘTE ȘI: Care este SECRETUL unei vieți sexuale împlinite .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.