Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trend negativ! Zborurile comerciale din România înregistrează un minus de 66% în ianuarie

The world magazine
avion decolare

Nici 2021 nu începe mai bine în transportul aerian: minus 66% la zborurile comerciale din România în ianuarie.

Numărul zborurilor comerciale în România a fost de doar 4.500 în luna ianuarie, astfel că s-a înregistrat o scădere de aproximativ 66% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

La nivel european, zborurile comerciale au scăzut cu 68,1% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, aflându-se iar pe un trend descendent ca urmare a noilor restricţii impuse de către statele europene, conform ZF.

Noile restricţii impuse de către ţările europene au avut un efect major negativ asupra industriei aviatice, astfel, numărul zborurilor comerciale aflându-se iarăşi pe un trend negativ.

Pentru a preveni răspândirea pan­de­miei COVID-19, ţările din întreaga lume au luat o serie de măsuri restrictive, iar in­dus­tria aviatică a fost semnificativ afectată.

OFICIAL Guvernul taie din sporuri, amână creșterea de pensii și salarii. Alte drepturi care vor fi afectate

Primul impact a fost vizibil în martie 2020, cu o scădere cu 44% a numărului total de zboruri comerciale (pasageri, mărfuri şi poştă) în UE comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Cu restricţiile în vigoare şi schimbări ale preferinţelor de călătorie, cele mai substanţiale scăderi ale numărului de zboruri comerciale au fost înregistrate în aprilie, -91% comparativ cu aceeaşi lună din 2019, mai, -90%, şi iunie, -84%.

În lunile de vară, a existat doar o recuperare parţială, cu scăderi de 64% în iulie şi 53% în august. Odată cu venirea lunii septembrie, au putut fi observate scăderi mai mari, astfel în septembrie scăderile zborurilor a fost de circa 59%, în octombrie, -62%, noiembrie, -68%, decembrie, -67%.

Vlad Voiculescu spune că Euthyrox şi Siofor vor ajunge în România, dar nu știe când: 'Am semnat ordinele, vor fi în cantităţi suficiente'

Cele mai mari scăderi din luna ianuarie a zborurilor comerciale au fost întregistrate în Ungaria, -83%, Austria, -81,2%, şi Irlanda, -79,4%. Pe când la polul opus, cele mai mici scăderi au fost raportate de ţări precum Luxemburg, cu doar -56%, Bulgaria, 57,6%, şi Croaţia 58,8%.

Într-un raport al Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Europene), este estimat faptul că până în iunie 2021 traficul aerian îşi va reveni fie la doar 30%, fie la 45% faţă de nivelul din 2019, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene. Cele două scenarii pe care se bazează revenirea industriei aviatice sunt construite pe baza evoluţiei situaţiei sanitare. Totuşi, iniţial estimările arătau o revenire la circa 60-70% în luna iunie.

Primul scenariu care presupune o revenire de 45% în luna iunie presupune o îmbunătăţire parţială în T2/2020, iar cel de-al doilea scenariu este construit pe faptul că în trimestrul doi nu va exista nicio îmbunătăţire.

Este rezonabil să ne aşteptăm ca situaţia epidemiologică să se îmbunătăţească în multe ţări europene până în al doilea trimestru şi că cei mai vulnerabili cetăţeni din întreaga Europă vor fi fost vaccinaţi. Acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca zborurile neesenţiale să fie mai accesibile, ceea ce ar facilita o mică îmbunătăţire în timpul celui de-al doilea trimestru, urmată de o recuperare mai mare în perioada de vară. În acest caz am putea vedea niveluri în jur de -55% din 2019 până în iunie. Cu toate acestea, este de asemenea rezonabil să ne aşteptăm la asta, chiar dacă situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit până la al doilea trimestru, multe state pot alege să nu relaxeze măsurile de călătorie, ceea ce va reduce sever cererea şi orice posibilitate de a călători, ceea ce înseamnă că industria aviatică se îmbunătăţeşte cel mai devreme în perioada de vară. În acest caz suntem vorbim de -70% până în iunie „, spune Eamonn Brennan, Director General Eurocontrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.