Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump îşi pregăteşte discursul inspirându-se dintr-un mare preşedinte american

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a sărbătorit Crăciunul cu familia în Florida, dar şi-a pregătit şi discursul de învestitură pe care urmează să-l susţină la Casa Albă în 20 ianuarie, inspirându-se din cel al fostului preşedinte republican Ronald Reagan (1981-1989), potrivit AFP, transmite agerpres.

După ce în timpul campaniei prezidenţiale s-a făcut ecoul foştilor preşedinţi democraţi John F. Kennedy şi Franklin D. Roosevelt şi al republicanului Abraham Lincoln, Trump ar urma cu această ocazie să reia "vorbirea directă" a lui Reagan.

Vezi şi: Donald Trump a fost înlocuit. Cine e vedeta care i-a luat locul

Dar tribunul populist de 70 de ani nu scrie singur. Principalul redactor al discursului va fi Stephen Miller, un tânăr californian, fost consilier al viitorului ministru al justiţiei Jeff Sessions, care i-a semnat deja discursul de la Convenţia Partidului Republican.

În 1981, după ce şi-a început discursul mulţumindu-i predecesorului său, Ronald Reagan afirmase că "SUA se confruntă cu un rău economic de mare amploare". El promisese să reformeze fiscalitatea şi a lăudat meritele liberei iniţiative - două dosare care îi vor marca cei opt ani de putere. "În această criză actuală, statul nu este soluţia problemei noastre, statul este problema", afirmase el.

Apropiaţii lui Trump spun că el nu şi-a stabilit încă tema principală a discursului, dar una dintre priorităţi ar urma să fie uşurarea poverii de pe umerii companiilor pentru a repara o economie pe care o consideră în pană.

Discursul de învestitură marchează startul unei noi preşedinţii şi îi defineşte adesea, a posteriori, pe ocupanţii Casei Albe.

Vezi şi: SUA au EXPULZAT zeci de diplomaţi ruşi/ UPDATE

Într-un astfel de discurs, Kennedy (1961-1963) clamase că "ştafeta a fost trecută unei noi generaţii de americani", exprimând atunci cotitura anilor '60. El îi invita astfel pe americani "să se întrebe nu ceea ce ţara poate face pentru voi, ci ceea ce puteţi voi să faceţi pentru ţară", generând un spirit al serviciului naţional care mai durează încă şi astăzi.

Cu câteva decenii mai devreme, Roosevelt (1933-1945) a căutat să redea încredere unei ţări aflate încă sub şocul Marii Depresiuni, subliniind că "singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăşi".

Iar Lincoln (1861-1865) încercase să 'panseze' rănile Războiului Civil, cerându-le americanilor să considere viitorul "fără răutate faţă de cineva, cu caritate pentru toţi".

Donald Trump, de asemenea, face apel la istoricul Douglas Brinkley şi la vechi consilieri, precum personalitatea de extremă dreaptă Steve Bannon. Miercuri, Brinkley şi Trump au evocat "un fel de istorie a preşedinţiei şi a învestiturilor din trecut" şi au vorbit despre promisiunile prezidenţiale cele mai marcante, a relatat istoricul. Miliardarul "este foarte interesat de omul care merge pe Lună şi fotografia Lunii, deci am vorbit un pic despre aceasta", a adăugat el.

Discursul lui Trump de peste trei săptămâni nu va fi doar un instrument de evaluare a politicii sale, ci va permite şi evaluarea calităţilor sale de orator şi capacitatea sa de a lărgi orizontul americanilor. Or, magnatul imobiliar se simte mai în largul său când vorbeşte spontan decât atunci când citeşte discursuri pregătite dinainte.

Citeşte şi: Rusia a BOMBARDAT poziţiile jihadiştilor SI din Al-Bab

O excepţie notabilă a fost discursul său de învestitură în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale de la Convenţia Republicană de la Cleveland (nord) în iulie.

Acel discurs de acceptare se inspira din cel al lui Richard Nixon (1969-1974) la Convenţia Partidului Republican din 1968. "Când priveşti America vezi oraşe învăluite în fum şi flăcări. Auzi sirenele urlând în noapte", declara Nixon.

Pledoaria lui Nixon în favoarea unui "nou leadership în America" a devenit astfel la Trump respingerea "aceloraşi politicieni" care au provocat problemele. "Eu sunt vocea voastră. Sunt singurul care poate aranja toate acestea", declarase el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.