Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele irakiene l-au pus pe fugă pe liderul teroriștilor

wikipedia.com
mosul irak

Şeful grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fugit de la Mosul când s-au apropiat trupele irakiene, a declarat miercuri presei un oficial din ministerul american al apărării, informează agerpres.ro

Sursa citată de AFP a apreciat că al-Baghdadi nu avea nicio influenţă asupra tacticii jihadiştilor, ci a dat probabil doar principalele orientări strategice comandanţilor militari, pe care i-a lăsat să lupte în continuare. Reprezentantul Pentagonului a apreciat că SI ar intenţiona să se replieze pe valea Eufratului, după ce va pierde oraşele Mosul din Irak şi Raqqa din Siria. "Nu cred că au renunţat să ocupe teritorii în cadrul unui califat" în estul Siriei şi vestul Irakului, a adăugat el.

Reacția lui Klaus Iohannis după ce plenul Parlamentului l-a acuzat de abuz de drept şi uzurpare

Magistrații au decis: Moise Guran este bun de plată!


Liderul SI este urmărit de forţele speciale şi serviciile de informaţii ale SUA, la fel ca fostul conducător al Al-Qaida, Osama bin Laden. Al-Bagdadi a proclamat "califatul" SI chiar la Mosul, în iunie 2014. Forţele guvernamentale irakiene au recucerit partea de est a oraşului şi se pregătesc să ia cu asalt centrul vechi, situat în partea de vest. 

Militarii americani consideră că SI este slăbit, iar serviciile de informaţii afirmă că liderii organizaţiei jihadiste au început să plece şi din Raqqa spre locuri mai sigure, în aval pe Eufrat. Oficialul din ministerul apărării citat miercuri de AFP a arătat că SI a pierdut 65% din teritoriile pe care le controla la apogeul expansiunii sale, în 2014, şi aproape jumătate din combatanţi. Pentagonul estimează că au rămas doar maximum 15.000 de luptători islamişti, dintre care 2.500 la vest de Mosul, circa 1000 la Hawija, tot în Irak, şi 4.000 la Raqqa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.