Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia aspiră să devină un jucător important pe piața mondială a hidrogenului și să atingă obiectivul de zero emisii în 2053

https://www.profit.ro/
hidrogen verde

Guvernul Turciei a pregătit Strategia energetică națională până în 2035 și Strategia și foaia de parcurs privind tehnologiile pe bază de hidrogen, în vederea atingerii obiectivului de zero emisii nete în 2053, scrie balkangreenenergynews.com.

Fatih Dönmez, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, a declarat că ponderea energiei regenerabile în consumul de energie primară va ajunge la 23,7% în 2035, față de 16,7% din 2020.

Capacitatea electrolizoarelor care produc hidrogen din energie curată va ajunge la 2 GW în 2030, la 5 GW în 2035 și la 70 GW în 2053, a spus el.

Țara intenționează să își crească capacitatea de producție de energie la 189,7 GW până în 2035. Aceasta se situa la 95,9 GW la sfârșitul anului 2020, notează documentul. Cea mai mare parte a capacității din noile centrale electrice, adică 74,3%, este destinată să provină din hidrocentrale, centrale solare și parcuri eoliene, a arătat ministrul.

Capacitatea de energie solară ar urma să fie majorată la 52,9 GW. În 2020, aceasta era de 6,7 GW.

Vor fi instalate noi parcuri eoliene cu o capacitate combinată de 20,8 GW, pentru a aduce capacitatea totală la 29,6 GW în 2035, potrivit ministerului.

Energia hidroelectrică este văzută în creștere de la 31 GW la 35,1 GW, în timp ce instalațiile geotermale și cele pe biomasă sunt prevăzute să crească cu 1,7 GW.

Țara își construiește prima centrală nucleară - Akkuyu, cu o capacitate de 4,5 GW, dar intenționează să adauge alte instalații, inclusiv reactoare modulare mici (SMR), și să ajungă la 7,2 GW. Cota de electricitate produsă în centrale nucleare este proiectată la 11% pentru 2035.

Turcia își propune să aibă o capacitate de stocare în baterii de 7,5 GW până în 2035, a subliniat Dönmez.

Creșterea preconizată a consumului de energie este estimată la 205,3 milioane de tone de echivalent petrol, față de 147,2 milioane la sfârșitul anului 2020.

Dönmez a declarat că hidrogenul verde va fi un instrument important pentru atingerea obiectivului de emisii nete zero. Acesta va contribui la decarbonizarea sectoarelor cu consum intensiv de energie, cum ar fi petrochimia, fierul, oțelul, cimentul, sticla și ceramica, a explicat el și a adăugat că cea mai bună soluție este ca hidrogenul să fie produs acolo unde este consumat.

Obiectivul privind ponderea hidrogenului în totalul gazelor pentru 2053 este de 12%, iar metanul sintetic ar trebui să reprezinte 30%.

Poziția geopolitică a Turciei oferă condiții bune pentru ca aceasta să devină un jucător important pe piața mondială a hidrogenului, a adăugat Dönmez.

Planul este de a reduce costurile de producție a hidrogenului la 2,4 USD pe kilogram până în 2035 și la 1,2 USD până în anii 2050, potrivit strategiei privind hidrogenul.

Dönmez a spus că autoritățile pregătesc stimulente pentru sectorul hidrogenului, pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea și producția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.