Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Deputații trag un semnal de alarmă privind negocierile de aderare la UE

ue turcia ue

Negocierile de aderare a Turciei la UE ar trebui suspendate dacă propunerile de modificare a constituției sunt implementate, întrucât sunt contrare statutului de membru UE, au avertizat deputații joi.

Deputații sunt îngrijorați de regresele Turciei privind statul de drept, drepturile omului, libertatea presei, lupta împotriva corupției. Ei condamnă sprijinul declarat în mai multe rânduri de președintele turc pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, care ar ridica semne de întrebare asupra prezenței Turciei în Consiliul Europei și ar duce imediat la încetarea negocierilor de aderare la UE.

Luând act de rezultatul recentului referendum din Turcia și de extinderea puterilor prezidențiale, rezoluția cere Comisiei și statelor membre să ”suspende formal negocierile de aderare cu Turcia fără întârziere dacă pachetul de reforme constituționale este implementat fără modificări.”

Deputații menționează, de asemenea, în raportul de țară privind Turcia că anul 2016 a fost unul an dificil pentru Turcia, ca urmare a războiului din Siria, fluxului de refugiați, atacurilor teroriste și tentativei de lovitură de stat. Ei condamnă tentativa de lovitură de stat și își exprimă solidaritatea cu poporul turc, dar totodată regretă răspunsul disproporționat al guvernului turc care a dus la concedierea pe scară largă a funcționarilor publici, închiderea instituțiilor mass media, arestarea jurnaliștilor, judecătorilor și apărătorilor drepturilor omului, precum și la închiderea școlilor și universităților.

Rezoluția recunoaște, de asemenea, importanța unor bune relații UE-Turcia și menținerea unui dialog constructiv și deschis - cheia pentru abordarea comună a provocărilor comune, precum migrație, securitate sau terorism. Deputații susțin actualizarea uniunii vamale UE-Turcia, cerând ca drepturile omului și libertățile fundamentale să fie parte a unui noi acord.

Parlamentul European susţine o rezolvare corectă, cuprinzătoare şi viabilă a problemei Ciprului, bazată pe o federaţie cu două comunităţi şi două zone. Parlamentul face apel la Turcia să demonstreze sprijinul pentru o încheiere rapidă a negocierilor şi să înceapa să îşi retragă trupele din Cipru. Rezoluția a fost votată cu 477 de voturi la 64 și 97 de abțineri. Parlamentul intenționează să trimită în toamnă o delegație ad-hoc la Ankara, pentru a reînnoi dialogul parlamentar. ”Parlamentul vorbește cu o voce clară și unică atunci când condamnă declinul serios al guvernului turc în privința standardelor democratice, continuând să sprijine poporul turc – milioane de oameni care ar dori să continue să vadă în UE o ancoră pentru reformarea țării. Împreună cu voi (popor turc), sperăm că ”Adalet” (justiția) se va întoarce curând în Turcia.”, a declarat raportorul Kati Piri (S&D, NL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.