Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turismul, un sector important în Italia, se întreabă cum va reporni activitatea

Pixabay
florenta

Sectorul turismului, care în Italia angajează 4,2 milioane de persoane şi generează 13% din PIB-ul celei de-a treia economii a Europei, se întreabă cum să repornească în condiţiile în care va trebui să "coabiteze" cu coronavirusul, transmite AFP.

În mod normal, Paştele marchează debutul sezonului turistic în peninsulă, odată cu revenirea călătorilor străini, turişti şi pelerini. De asemenea, primăvara este perioada concediilor pentru italieni, care profită de ocazia de a descoperi Roma, Florenţa, Veneţia sau Napoli. Însă izbucnirea pandemiei de coronavirus la sfârşitul lunii februarie în Italia, prima ţară afectată de Covid-19 în Europa, a dus la prăbuşirea turismului chiar înainte de începerea carantinei în Italia, la 10 martie, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Raed Arafat, precizări de ULTIMĂ ORĂ în urma unor 'interpretări eronate': Cum vor funcţiona spitalele în perioada următoare

Organizaţia profesională din sectorul turismului, Confturismo, a calculat iniţial că în primul trimestru al acestui an va avea loc o diminuare cu 45 de milioane a numărului de înnoptări, adică câştiguri mai puţine cu 22 miliarde de euro. Însă având în vedere că măsurile de carantină au fost prelungite, "putem să dublăm aceste estimări, adică aproximativ 90 de milioane de înnoptări mai puţin, şi asta numai de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii mai", a explicat Alberto Corti, director responsabil pentru turism la Confcommercio/Confturismo.

Însă în ceea ce priveşte sezonul estival din 2020, Confturismo nu vrea să se hazardeze să facă predicţii.

Alberto Corti subliniază însă că "volumul de afaceri generat de turism este de 200 de miliarde de euro pe an", dacă sunt incluse şi agenţiile de turism, toate tipurile de spaţii de cazare dar şi servicii precum transportul călătorilor şi asigurările. "O sută de euro cheltuiţi în sectorul turismului generează 86 de euro în alte sectoare", precum cel agro-alimentar sau cel al energiei, susţine Alberto Corti.

Citește și: Comisia Europeană știe când se termină criza: Propune INTERZICEREA deplasărilor neesenţiale către UE până la 15 mai

Pentru secretarul de stat în Ministerul Turismului, Lorenza Bonaccorsi, 2020 este un "an terminat", având în vedere că marea masă a rezervărilor se fac în primele trei luni. În plus, "vom avea nevoie de unul sau poate doi ani pentru a reveni la nivelurile anterioare", consideră Bonaccorsi.

Există însă motive de optimism, având în vedere că peninsula numără cele mai multe siteuri din clasamentul Unesco, 55, şi rămâne în fruntea ţărilor care sunt căutate de turiştii din întreaga lume. Cu toate acestea, pentru moment, "este imposibil să spunem când Italia, precum şi celelalte ţări care sunt în urma ei cu privire la evoluţia epidemiei, vor ieşi din starea de urgenţă sanitară", a explicat Bonaccorsi.

Potrivit unui sondaj recent realizat de institutul SWG pentru Confcommercio/Confturismo, 7 din 10 italieni cred că actuala criză sanitară va mai dura încă două sau trei luni, deci până la începutul verii, iar 47% dintre ei ar dori să plece atunci în vacanţă. Însă 16% dintre ei sunt îngrijoraţi că nu vor avea mijloacele financiare.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

Turismul este un segment important având în vedere că în perioade normale asigură aproape jumătate din fluxul de călători din peninsulă.

Pentru a-i motiva pe cei aproximativ 30% din italieni care intenţionează să plece în vacanţă, Confturismo a cerut Guvernului de la Roma ca aceştia să îşi poată deduce din impozite "cel puţin o parte" din cheltuieli în orice structură turistică clasificată în mod oficial. De asemenea, Confturismo solicită o injecţie de lichidităţi, via "o indemnizaţie pentru cifra de afaceri pierdută comparativ cu anul anterior, a cărei mărime rămâne să fie discutată", a explicat Alberto Corti.

Guvernul italian a prevăzut măsuri pentru toate sectoarele economiei: ajutoare de şomaj pentru salariaţi, amânarea plăţilor taxelor şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

Însă premierul italian a avertizat populaţia că va trebui să "coabiteze" mult timp cu virusul. În consecinţă va trebui păstrată distanţa socială, evitate aglomerările şi mulţimile. Acest lucru va fi foarte complicat pentru micile cafenele şi restaurante de pe străzile din centrele istorice italiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.