Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina, cel puțin o treime din țară este minată: pui piciorul greșit și mori

YouTube
explozie ucraina razboi

Luptele din Ucraina au lăsat reziduuri mortale. Miile de bombe, minele neexplodate și munițiile fac ca viața civililor să fie foarte periculoasă, chiar și la o lună de la ultimul atac. Cel puțin o treime din țară este minată și trebuie curățată, scrie Euronews, potrivit Rador.

Civilii, cei mai expuși exploziilor minelor

Aleksandr Lobov, directorul al Programului Națiunilor Unite de Acțiune împotriva Minelor subliniază riscul cu care se confruntă locuitorii zonelor minate: ''Trebuie să înțeleagă că există un pericol. Trebuie să știe să transmită acest mesaj copiilor lor, rudelor, pentru a le salva viețile''.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că ''nu există pace reală atâta timp cât un copil este în pericol de a muri din cauza unei mine ruseşti''.

Vsevolod Prokofiev, media manager la Save the Children fotografiază și el o situație dramatică: ''Tocmai am făcut călătorie în regiunea Harkov, în Izyum și în satele din apropiere. Am asistat la ceva cu adevărat terifiant, pentru că probabil nu există o singura familie din vecinătate care să nu fi fost lovită de niciun fel de exploziv, sau de mine antiterestre''.

Lucrările de deminare din Ucraina

În medie, un deminator poate asigura o suprafață de 10 metri pătrați pe zi. În zonele urbane, cum ar fi Kievul, operaţiunea poate dura şi mai mult. Potrivit guvernului ucrainean, deminarea întregului teritoriu va dura zeci de ani și va costa cel puțin 400 de milioane de dolari pe an.

În zonele contaminate, accidentele au devenit o realitate cotidiană. Tractoarele detonează în mod regulat mine pe drumurile de țară.

De la începutul războiului, în Ucraina au murit cel puțin 758 de civili din cauza exploziilor minelor.

Deocamdată, prioritatea serviciilor de deminare este degajarea orașelor și a drumurilor principale.

Multe câmpuri și păduri au devenit ''zone interzise''.

"Există un fel de dilemă. În momentul de față, oamenii nu au multe opțiuni de supraviețuire. Riscând şi sfidând pericolul, cu siguranţă că se vor apuca de agricultură, de pescuit etc. Astfel încât pentru noi, dar şi pentru toate celelalte organizaţii implicate, cel mai important lucru este să îi sfătuim să fie foarte prudenţi și să accelerăm lucrările de curățare'', conchide Aleksandr Lobov, directorul Programului Națiunilor Unite de Acțiune împotriva Minelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.