Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii aplică tactica 'preludiului' și păstrează ce e mai bun –armele NATO – pentru finalul contraofensivei (analiză)

Radu Pop
epthinktank.eu
razboi ucraina

Armata ucraineană recuperează încet dar sigur teritoriul ocupat. Au înceut deja să își recupereze zonele, într-un total de peste 100 km pătrați, după cum a anunțat Statul Major general ucrainean.

Interesant este că până acum au făcut asta fără a folosi multe arme NATO, într-o încercare probabil de a arăta că nu se grăbesc. Forțele armate ucrainene ar păstra în acest fel cele mai eficiente arme NATO pentru finalul contraofensivei, relatează ADEVARUL.RO într-o analiză.

George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA îl numește un „joc cu ochiuri”. Ucrainenii folosesc surpriza și păcălirea pentru a-i determina pe ruși să apere o zonă, lăsând o altă zonă deschisă.

Un membru al Statului Major ucrainean chiar a comparat-o cu un joc de șah, în care încerci să ademenești inamicul și întăririle lor. Generalul în rezervă Ben Hodges crede că ucrainenii încă mai calculează lucrurile. „Atacul a început cu siguranță, dar evenimentul principal nu a început”, a scris el într-un articol pentru CEPA.

Faptul că Ucraina nu folosește o grămadă de arme din SUA și Europa pare să confirme analiza lui Hodges. Ucraina a scos tancul german Leopard-2 și câteva transportoare de trupe americane, împreună cu alte câteva vehicule care pot rezista minelor. Dar doar câteva.

Există videoclipuri filmate de drone rusești care circulă pe internet cu tancuri și vehicule Bradley abandonate. Dar în afară de asta, nu există niciun semn real că multe arme occidentale au fost folosite. Și acestea ar fi cruciale pentru o ofensivă grea.

Nimeni nu a văzut tancul britanic Challenger-2, vehiculul de luptă de infanterie CV9040 făcut de Suedia sau vehiculul blindat american Stryker. Și nu a fost văzut nici vehiculul de luptă al infanteriei germane Marder și nici tancul antiaerian Gepard.

Aceste vehicule NATO ar fi foarte utile. Dacă ar fi folosit CV 9040, Stryker, Marder și Gepard, ar fi putut evita sau măcar să reducă pierderile săptămâna trecută.

Aceste vehicule vin cu tot felul de senzori la îndemână, optică și echipamente de direcționare. Au camere termice și radar de apărare antiaeriană. Și tancurile nu sunt demodate. Ele încă joacă un rol important în războiul combinat care include infanterie, artilerie, apărare antiaeriană și forțe aeriene. Când toate lucrează împreună, tancurile nu sunt nu înseamnă doar adăugarea a mai multă putere de foc. Ele sunt, de asemenea, instrumente cheie pentru a sparge liniile inamice.

De ce Kievul nu aruncă în teren armele NATO și nu își flexează pe deplin mușchiul militar?

Stefan Korshak, un expert militar citat în „Kyiv Post”, a explicat că cei mai buni oameni de la Kiev joacă jocul lung, uzând încet forțele ruse. „Ei caută să câștige treptat teren, să evite riscurile mari și să mențină pierderile ucrainene cât mai mici posibil”, a spus el.

Acest lucru are sens, având în vedere punctul critic al războiului în care se află Ucraina. Andrii Sibiha, adjunctul șefului administrației prezidențiale, a spus el însuși în urmă cu trei luni: „Amploarea sprijinului occidental depinde de succesul nostru. Cu cât câștigăm mai mult teren pe câmpul de luptă, cu atât primim mai mult ajutor de la partenerii noștri”.

A pune totul pe linie cu un atac masiv și, eventual, eșuarea pare o mișcare riscantă. Deci, se pare că Statul Major ucrainean o ia încet, lansând atacuri cu unități relativ mici și echipamente limitate.

Și până acum, această abordare pare să funcționeze. Ucraina face progrese în șase puncte de-a lungul unui front de 900 de kilometri, de la Zaporojie în sud până la Lisiciansk în Donbass. Fiecare kilometru pătrat suplimentar de teren recuperat forțează inamicul rus să securizeze zona afectată cu mai multe trupe.

Ucrainenii au folosit doar o mică parte din forțele lor care sunt disponibile pentru contraofensivă

Ucraina are încă destulă putere de foc. Au folosit doar o mică parte din forțele lor care sunt disponibile pentru contraofensivă, așa cum a confirmat un raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Experții estimează că Ucraina are pregătite pentru ofensivă aproximativ 35 de brigăzi. Dintre acestea, 13 sunt brigăzi de atac (fiecare cu aproximativ 3.500 de oameni), iar zece dintre ele au primit pregătirea în Europa și sunt echipate cu arme NATO. Aceasta include 200 de tancuri, 152 de tunuri de artilerie și aproximativ 867 de vehicule blindate de transport de trupe și vehicule de luptă.

„Dacă vedem două sau trei dintre aceste brigăzi (aproximativ 500-750 de vehicule blindate) pe un front îngust, putem spune că atacul principal a început probabil”, a scris generalul american Hodges. Dar chiar și atunci, el crede că este necesară prudență, deoarece Statul Major ucrainean este probabil să țină rușii în întuneric cu privire la locul principal de atac cât mai mult timp posibil.

Această contraofensivă este un joc de-a pisica și șoarecele

Un element surpriză s-ar potrivi bine cu asta. La fel ca impulsul pe care Ucraina l-a creat la Harkov. Nimeni nu știe cu adevărat ce plănuiește Kievul. Poate că Washingtonul va da în sfârșit undă verde pentru a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS care se pare că sunt deja stocate în depozitele ucrainene.

Cine știe? Într-o lună sau două, am putea vedea avioane de luptă F-16 decolând în Ucraina. Două dintre aceste avioane americane au apărut într-un videoclip produs de forțele ucrainene pentru ofensiva lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.