Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'UE ar trebui să fie îngrijorată'. Nici Trump, nici Biden nu vor proteja aliații de Federația Rusă

politico.com
trump biden

Indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale americane din noiembrie - Trump sau Biden - este puțin probabil ca America să își apere aliații din NATO așa cum a făcut-o în secolul XX. Chiar și în cazul unei agresiuni directe. Opinia îi aparține lui Irwin Stelzer, un economist și editorialist de afaceri american, redată într-un articol de opinie pentru The Times.

 

'UE ar trebui să fie îngrijorată': Nici Trump, nici Biden nu vor proteja aliații de Federația Rusă, spune analistul, care a reamintit că intrarea SUA în ambele războaie mondiale a fost rezultatul unor atacuri directe asupra Americii, mai degrabă decât dorința de a proteja lumea de tiranie.

El notează că opiniile lui Donald Trump sunt de mult timp cunoscute și clare: el este convins că aliații "profită" de America, lucru care ar trebui eliminat. Joe Biden pare mai puțin periculos pentru aliații Americii, dar discursurile sale publice dure nu fac decât să-i mascheze izolaționismul latent, este convins editorialistul.

Stelzer amintește că, în calitate de vicepreședinte în timpul lui Obama, Biden l-a descurajat pe șeful său să-l elimine pe Osama bin Laden, iar mai târziu l-a criticat pe președintele Trump pentru eliminarea generalului iranian Qasem Suleimani. Devenit apoi președinte, Biden a retras în grabă trupele din Afganistan fără ca măcar să îi avertizeze pe aliați.

Mișcările făcute de Biden

 

De asemenea, Biden este acuzat că a slăbit sancțiunile împotriva Iranului, ceea ce ar fi facilitat susținerea Hamas și Hezbollah. În fine, editorialistul amintește că Biden a fost destul de limitat în a ajuta Ucraina în războiul cu Federația Rusă, pentru a nu-l provoca pe Putin.

Potrivit lui Stelzer, având în vedere toate acestea, ar fi o greșeală ca Uniunea Europeană și statele membre NATO să aștepte ca Biden să trimită armata americană să apere un aliat NATO dacă acesta este atacat. Editorialistul este convins că Biden va interpreta angajamentul Americii față de aliat în așa fel încât să evite intrarea în război.

Reticența lui Trump și a lui Biden de a interveni direct într-un război major chiar și pentru a salva un aliat strategic reflectă starea de spirit a societății americane în ansamblu, este convins Stelzer. "Vladimir Putin reasamblează "Rusia istorică", iar America se întoarce la izolaționismul său tradițional. Amintiți-vă: nu situația dificilă a aliaților noștri, ci atacurile directe asupra navelor și teritoriului nostru au fost cele care ne-au forțat să luăm armele în două războaie mondiale. (...) UE, care este dispusă să aloce doar 0,08% din PIB-ul său pentru a ajuta Ucraina, ar trebui să fie îngrijorată, foarte îngrijorată", notează publicistul american în The Times.

SUA ar putea părăsi aliații din NATO

 

Irwin Stelzer și-a amintit un episod din timpul unuia dintre mitingurile de campanie de până acum, candidatul prezidențial Donald Trump a povestit o întâmplare din timpul președinției sale. El s-a lăudat că le-a promis aliaților europeni că îi va da pe mâna Rusiei dacă nu vor cheltui mai mult pentru propria apărare.

Fostul consilier al lui Trump în timpul președinției sale, John Bolton, și-a amintit în memoriile sale că a trebuit în repetate rânduri să îl convingă pe șeful său să nu inițieze o retragere a SUA din NATO.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.