Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere Croaţiei să se înţeleagă cu Slovenia

euinside.eu
mogherini

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut luni Zagrebului să respecte decizia justiţiei internaţionale ce acordă Sloveniei accesul suveran la apele internaţionale, în timp ce Croaţia refuză. "Este foarte important pentru cele două state membre, pentru UE şi pentru întreaga regiune ca decizia arbitrajului să fie respectată şi pusă în aplicare în întregime", a declarat Mogherini, pe marginea unei conferinţe diplomatice regionale în oraşul sloven Bled.

În această ţară din spaţiul balcanic unde încă există multe focare de tensiuni între guverne, dna Mogherini a insistat asupra "importanţei de a arăta restului regiunii că regulile trebuie respectate". Comisia Europeană a cerut deja Zagrebului şi Ljubljanei să pună în aplicare decizia din 29 iunie a Curţii permanente de arbitraj de la Haga, după opt ani de procedură, care a acordat Sloveniei un coridor de acces la apele internaţionale din micul Golf Piran în Marea Adriatică, aminteşte AFP. Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a respins imediat sentinţa în acest litigiu maritim ce afectează relaţiile dintre cele două foste republici iugoslave de la independenţa lor în 1991, precizând că guvernul său nu intenţionează să se conformeze.

Arbitrajul acordă de asemenea Sloveniei un control mai mare asupra Golfului Piran - împărţit în prezent între cele două ţări - şi decide asupra mai multor altor litigii de frontieră de-a lungul celor 670 de kilometri de demarcaţie terestră între cele două ţări. De la decizia de la Haga, presa slovenă a anunţat incidente minore între navele de patrulare ale celor două ţări în Golful Piran, privind presupuse încălcări ale teritoriului. După o mediere a Uniunii Europene, Zagrebul a acceptat în 2009 principiul unui arbitraj asupra acestui diferend, în timp ce Slovenia - care nu are altă ieşire la mare în afară de un acces foarte mic în Golful Piran - şi-a ridicat în schimb veto-ul faţă de intrarea vecinului său în UE, conform Agerpres. Principala revendicare a Sloveniei, accesul suveran la apele internaţionale, este în esenţă simbolic, dreptul de trecere a navelor fiind deja garantat de legislaţia maritimă internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.