Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE înarmează Republica Moldova pe fondul temerilor că războiul s-ar putea răspândi în Moldova prin Transnistria

republica moldova

Uniunea Europeană intenționează să acorde un ajutor militar letal Moldovei, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, reporterilor la Chișinău pe 10 aprilie, notează Kyiv Independent.

Moldova, ca și vecina sa Ucraina, este o țară candidată la UE. Tensiunile dintre Moscova și Chișinău au crescut din februarie 2022, pe fondul temerilor că războiul s-ar putea răspândi în Moldova prin Transnistria, un teritoriu moldovenesc ocupat de trupele ruse de la începutul anilor 1990.

Vorbind înaintea Summit-ului Internațional al Primarului de la Chișinău, Mazeiks a spus că ajutorul militar acordat de UE pentru Republica Moldova sprijină de câțiva ani Moldova reforma armată.

Facilitatea europeană pentru pace, adoptată pentru prima dată în decembrie 2021, a oferit Moldovei 7 milioane de euro (acum 7,6 milioane de dolari) pentru a sprijini capacitățile medicale și deminarea armatei sale.

UE a adoptat alte 40 de milioane de euro (acum 43,4 milioane de dolari) în iunie 2022 pentru a lărgi sfera acestui sprijin, consolidând logistica, apărarea cibernetică, unitățile de drone și comanda și controlul Forțelor Armate ale Moldovei.

Acest sprijin a dublat efectiv bugetul de apărare al Republicii Moldova, potrivit lui Mazeiks.

„În trecut, sprijinul nostru a fost echipamente neletale, deci a fost vorba despre deminare, despre spitale, despre echipamente de comunicații, despre vehicule, dar anul acesta există un plan pentru a avea și componentele letale”, a spus Mazeiks.

Moldova a primit, de asemenea, sprijin militar bilateral din partea unor țări precum Germania și SUA de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele francez Emmanuel Macron au semnat un acord bilateral de apărare în martie, punând bazele pentru viitoarea pregătire militară, partajarea informațiilor și consultări sporite în domeniul apărării între cele două țări.

Macron a promis „sprijinul neclintit” al Franței pentru Moldova în fața amenințării ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.