Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE nu are nevoie de tranzit ucrainean, iar importurile de GNL rusesc ar trebui reduse. Kadri Simson rezumă rezultatele Consiliului Energetic al UE

report.az
Kadri Simson

UE nu este interesată să prelungească contractul de tranzit între Rusia și Ucraina, iar cadrul legal pentru oprirea livrărilor de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc fără penalități pentru cumpărători poate fi pregătit în aprilie 2024, scrie neftegaz.ru.

Comisarul european pentru energie Kadri Simson a anunțat acest lucru la 4 martie 2024 în urma rezultatelor ședinței Consiliului UE la nivelul miniștrilor energiei, desfășurată la Bruxelles.

Ce s-a discutat la Consiliu

Accentul Consiliului Energetic al UE a fost pus pe securitatea aprovizionării cu gaze.

În special, au fost discutate 4 elemente:

• perspectivele pieței de gaze naturale,

• consecințele opririi tranzitului gazului rusesc prin Ucraina,

• necesitatea reducerii în continuare a cererii de gaze naturale,

• Modalitățile propuse de Lituania de a opri importurile de GNL rusesc cel târziu la 1 ianuarie 2027.

Consiliul UE a ajuns la un acord politic pentru a recomanda o prelungire cu un an, până la 31 martie 2025, a unei reduceri voluntare coordonate a consumului de gaze.

Drept urmare, statelor membre ale UE li se recomandă să mențină în continuare consumul de gaze cu 15% mai mic decât media pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2022.

Surse regenerabile de energie (SRE), pe care UE le consideră una dintre opțiunile pentru înlocuind consumul de gaz rusesc.

În special, energia solară, conform planului REPowerEU de a abandona gazul rusesc, va putea înlocui 9 miliarde m3/an de gaz.

Cu toate acestea, există un contrast puternic între dezvoltarea rapidă a centralelor solare (SPP) în Europa și situația precară a producătorilor europeni, care se află într-o situație dificilă din cauza creșterii puternice a importurilor ieftine din țări terțe.

Kadri Simson a fost nevoit să admită că UE nu poate încă să-și închidă granițele cu furnizarea de panouri solare din China din cauza nevoii acestora de a atinge obiectivele tranziției ecologice.

Rezultate de la Kadri Simson:

În cadrul conferinței de presă, K. Simson a rezumat rezultatele ședinței Consiliului UE la nivelul miniștrilor energiei, desfășurată pe 4 martie 2024.

În special, K. Simson a asigurat că UE se află într-o poziție suficient de sigură în ceea ce privește gaz - rezerve în depozitele subterane de stocare a gazelor ( UGS ) înainte de sfârșitul sezonului de încălzire, acestea sunt la un nivel suficient de ridicat, ceea ce va facilita pomparea pentru iarna următoare.

Furnizorii și rutele pentru livrarea de gaze către UE au fost diversificate, deși acest lucru are un cost, dar dependența UE de livrările rusești a scăzut semnificativ.

Afrimatiile lui Kadri Simson:

• in 2 ani programul REPowerEU a adus rezultate concrete:

➢ Livrările de gaze rusești au reprezentat 15% din totalul importurilor de gaze din UE în 2023, în creștere de la 24% în 2022 și 45% în 2021,

➢ per total, importurile de gaze din Rusia au scăzut cu 71% din 2021,

➢ prețurile gazelor în UE au scăzut semnificativ și sunt acum destul de stabile,

➢ nivelul rezervelor de gaze este de 62%, în acest ritm vom ajunge la un nivel de rezerve între 45% și 55% până la sfârșitul sezonului de încălzire, aceasta este o bază bună pentru începerea unui nou sezon de injecție,

➢ piata de gaze este bine aprovizionata - Europa se poate baza pe o retea puternica de furnizori de incredere, principalii fiind acum Norvegia si SUA;

• Privind în perspectivă, le-am prezentat miniștrilor revizuirea de către CE a pregătirii statelor membre de a opri tranzitul gazului rusesc prin Ucraina:

➢ acordul de tranzit dintre Gazprom și Naftogaz expiră la 31 decembrie 2024,

➢ în 2023, 14 miliarde m3 de gaz rusesc au fost transportați pe această rută , în principal către țările UE din Europa Centrală și de Sud-Est,

➢ UE are o rețea diversificată de infrastructură alternativă de transport; țările uniunii au opțiuni pentru obținerea de gaze prin alte rute,

➢ deficitul rezultat din oprirea livrărilor din Rusia pe această rută poate fi acoperit de piața europeană,

➢ UE nu este interesată de extinderea acordului de trei părți cu Rusia,

➢ Accentul ar trebui să se concentreze acum asupra sprijinirii Ucrainei și asupra modului în care își poate folosi cel mai bine infrastructura de gaze și instalațiile de stocare subterană a gazelor în viitor, integrând-o în continuare pe piața energetică a UE,

➢ unele state membre au remarcat că utilizarea rutelor alternative de aprovizionare poate duce la creșterea costurilor de transport;

• Am discutat despre importanța continuă a reducerii cererii de gaze:

➢ miniștrii, la recomandarea CE, au convenit să continue reducerea voluntară a cererii cu 15% în următorul an,

➢ până acum, măsurile de reducere a cererii au economisit aproximativ 18% din consumul de gaze între august 2022 și ianuarie 2024,

➢ Vom continua acum aceste eforturi de reducere a cererii pe o bază legală neobligatorie, un alt semn că ieșim treptat din faza de urgență;

• am discutat, de asemenea, despre barierele din calea pieței unice, cum ar fi taxele de stocare aplicate la punctele de interconectare, care pot face diversificarea mai dificilă și mai costisitoare;

• costurile de transport pot fi o taxă care implică costuri mai mari, deci este foarte important ca toate statele membre să evite măsurile unilaterale;

• Am discutat, de asemenea, situația specifică cu importul de GNL rusesc în UE:

➢ În ceea ce privește volumele, aceste importuri rămân stabile, dar nu putem permite Rusiei să compenseze prin canalele de aprovizionare cu GNL pentru o parte din volumele pe care le-a redus prin decizii unilaterale prin exporturi prin conducte,

➢ Pachetul de gaze pe care l -am convenit în 2023 oferă fiecărui stat membru capacitatea de a restricționa sau de a opri accesul gazelor rusești și bieloruse la sistemele lor de gaze în anumite condiții,

➢ votul în plen al Parlamentului European este acum programat pentru aprilie,

➢ ar trebui să încheiem anul acesta cu și mai puțin gaz rusesc în sistemul nostru decât anul precedent,

➢ Cea mai eficientă măsură pentru a scăpa de gazul rusesc ar fi extinderea sancțiunilor la furnizarea de GNL și a tuturor gazelor din conducte din Rusia, dar până acum nu există un sprijin unanim pentru acest lucru din partea șefilor statelor UE.

Ce nu a spus comisarul european

În discursul său, K. Simson a repetat tezele tradiționale ale CE privind aprovizionarea cu gaze rusești.

În special, comisarul european a repetat teza potrivit căreia Rusia însăși a redus livrările de gaze prin conducte către UE.

Între timp, din mai 2022, Ucraina a blocat o parte din capacitatea sistemului său de transport de gaze (GTS), aprovizionarea cu gaze prin secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europe (MGP) a fost oprită din cauza contrasancțiunilor ruse ca răspuns la naţionalizarea activelor Gazprom în ţară.

Oprirea gazoductului Nord Stream 1 la 31 august 2022 s-a datorat inconsecvenței regimurilor de sancțiuni ale UE, Marea Britanie și Canada, care nu i-au permis Siemens să efectueze reparații de rutină și majore la turbinele necesare pentru funcționarea gazoductului, iar în septembrie a avut loc o explozie a părții liniare a conductei de gaz în Marea Baltică.

Stabilizarea prețurilor la gaze și efectul măsurilor de reducere a cererii sunt, de asemenea, ambigue.

Măsurile de limitare a cererii de gaze în UE au înregistrat doar scăderea cererii de gaze în UE observată începând cu a doua jumătate a anului 2021, cauzată de o creștere bruscă a prețurilor.

În prezent, prețurile gazelor în Europa sunt în jur de 300 USD/1000 m3, ceea ce poate fi considerat relativ normal pentru regiune.

Cu toate acestea, o potențială redresare a cererii amenință o nouă rundă de creșteri de prețuri, ceea ce face ca perspectivele unei producții consumatoare de energie în Europa să fie discutabile.

Să reamintim că, conform datelor GECF, consumul de gaze al țărilor UE în 2023 a scăzut cu 6% în termeni anuali, la 333 miliarde m3.

Refuzul GNL rusesc sau reducerea livrărilor de conducte în cazul încetării tranzitului ucrainean înseamnă o pierdere de încă 27,6 miliarde m3/an de gaz, sau mai mult de 8,3% din cererea actuală.

Acest lucru va crește concurența pentru GNL pe piața mondială, inclusiv. cu consumatori atât de mari precum China, ceea ce va provoca o nouă rundă de prețuri.

Noua capacitate de producție de GNL nu va veni pe piață până în 2025, iar situația dificilă cu Arctic LNG 2 din cauza sancțiunilor SUA crește și mai mult tensiunile actuale pe piață.

Din 2026, piața ar putea experimenta deja o supraoferta de GNL din cauza lansării de noi proiecte în Qatar și Statele Unite.

Între timp, Statele Unite au decis recent să introducă un moratoriu privind eliberarea de noi autorizații pentru exportul de GNL, ceea ce a determinat deja atât Qatarul, cât și Rusia să declare lipsa de încredere a Statelor Unite ca producător de GNL.

Cu toate acestea, acest lucru a provocat îngrijorare și în UE, dar CE continuă să numească SUA un furnizor de încredere de gaze.

Înțelegând precaritatea situației, un număr de țări UE, inclusiv. Franța, Țările de Jos, Belgia și Spania sabotează încet planurile CE de a abandona GNL rusesc, invocând contractele existente.

În ceea ce privește gazoductul rusesc, Ungaria blochează cu strictețe încercările de a impune sancțiuni UE.

Nici OMV austriac nu se grăbește să refuze livrările de gaz rusesc, iar Slovacia a început încet-încet să testeze apele pentru negocieri cu Ucraina privind tranzitul.

CE urmărește să accelereze procesul de abandonare a gazelor rusești, acționând nu prin sancțiuni, care necesită acordul tuturor țărilor UE, ci prin adoptarea unei directive.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru 6-9 iunie 2024, CE și Președintele Consiliului UE se vor schimba și, prin urmare, nu este clar dacă actuala componență a CE va rămâne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.