Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE plănuiește o INVESTIȚIE RECORD: va folosi 200 de milioane de euro pentru producția de magneți pentru pământuri rare

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană ar trebui să investească până la 200 de milioane de euro pe an pentru creşterea producţiei nterne de magneţi pentru pământuri rare, vitali pentru motoarele automobilelor electrice şi turbinelor eoliene, şi reducerea dependenţei de China, a afirmat joi o organizaţie finanţată de UE, transmite Reuters.

Companiile ar putea beneficia de facilităţi fiscale în cadrul unui plan pentru ca UE să producă o cincime din cererea de magneţi de pământuri rare până în 2030, potrivit Alianţei Europene pentru Materii Prime (European Raw Materials Alliance - ERMA). În prezent, 95% din magneţii permanenţi ai UE, de asemenea esenţiali pentru sectorul de apărare şi pentru produsele de înaltă tehnologie, cum ar fi roboţii, sunt importaţi din China.

Un raport al ERMA confirmă un articol al Reuters de luna trecută potrivit căruia UE analizează să ofere sprijin producătorilor locali pentru a putea concura cu rivalii chinezi, scrie News.ro.

UE, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, îşi propune să dezvolte mineritul şi prelucrarea magneţi de pământuri rare pentru a contribui la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.

Cererea de magneţi permanenţi va creşte de zece ori până în 2050, când UE şi Marea Britanie s-au angajat să reducă la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră.

Certificarea de mediu şi o operaţiune de achiziţii susţinută de stat se numără printre o duzină de propuneri din raport, care vizează sectorul magneţilor de pământuri rare ca prioritate strategică.

"Trebuie să acţionăm rapid. Decalajul (faţă de China) este din ce în ce mai mare şi cererea globală creşte", a spus Bernd Schäfer, director executiv al EIT Raw Materials, care administrează ERMA.

"Baza noastră de date conţine dovezi că va exista un risc major de întrerupere a lanţului de aprovizionare cu toate implicaţiile pentru industria europeană", a spus el într-un interviu.

O propunere cheie este să fie lansat un ”fond punte” în valoare de 150-200 milioane de euro pe an pentru a ajuta la finanţarea proiectelor.

Raportul afirmă că UE trebuie să creeze ”condiţii de concurenţă echitabile”, deoarece magneţii producătorilor europeni se vând mai scump cu 20-30% mai mult decât produsele de la rivalii chinezi din cauza diverselor subvenţii guvernamentale acodate de Beijing.

Companiile au depus la ERMA 14 propuneri de proiecte, în valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar permite blocului european să crească producţia de magneţi permanenţi la 7.000 de tone până în 2030, de la 500 de tone în prezent, se arată în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.