Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Grecia şi Turcia s-au înțeles pentru un acord cu privire la instituirea unui mecanism pentru evitarea conflictelor

The Economist
disputa Turcia Grecia mediterana

Grecia şi Turcia, ţări membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au convenit să stabilească o linie directă pentru evitarea riscului de accidente şi incidente pe mare şi în spaţiul aerian, mecanism destinat să contribuie la rezolvarea diferendelor dintre cele două ţări, a anunţat joi Alianţa într-un comunicat, citat de AFP.

Acordul, convenit la nivel de responsabili militari, este 'conceput pentru a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est' şi 'acest mecanism de securitate poate contribui la crearea spaţiului necesar eforturilor diplomatice pentru a trata diferendul între cele două ţări', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

'Salut instituirea mecanismului de 'deconfliction' - termen militar utilizat pentru a desemna un tip de comunicare şi schimb de informaţii pentru evitarea incidentelor - realizat datorită angajamentului constructiv al Greciei şi Turciei, doi aliaţi preţioşi ai NATO', adaugă secretarul general al Alianţei într-un comunicat.

Tensiunile între Grecia şi Turcia au culminat în timpul verii odată cu desfăşurarea de vase militare de către cele două ţări într-o zonă maritimă disputată, bogată în hidrocaburi, iar un posibil incident naval ar fi putut duce la o confruntare armată.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

Temerile privind un conflict armat între cele două state membre NATO au determinat Alianţa să caute un acord cu privire la un mecanism de prevenire a riscului de conflict. Discuţiile militare au început în septembrie, în plus faţă de eforturile diplomatice întreprinse de Germania pentru rezolvarea acestui conflict.

Acest acord a fost anunţat înaintea deschiderii unui summit european extraordinar la Bruxelles consacrat relaţiilor internaţionale şi dominat de dezacorduri în cadrul UE cu privire la acţiunile care ar trebui întreprinse pentru a opri forările ilicite efectuate de Ankara în apele Ciprului, care nu face parte din NATO.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Nicosia cere UE să accepte extinderea listei cu persoane şi entităţi turce supuse sancţiunilor şi blochează adoptarea de sancţiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a obţine câştig de cauză. Dar Germania refuză, de teama de a nu nărui medierea sa cu Ankara, au explicat surse diplomatice, citate de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.