Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de la răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso. Ce spun autorităţile şi familia

iulian ghergut rapit burkina faso

Pe 4 aprilie 2015, românul Iulian Gherguţ, angajat ca agent de securitate în jurul unei mine de mangan din Tambao, nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit de organizaţia teroristă Al-Mourabitoune. În august 2015, Gherguţ apărea într-o înregistrare video prin care teroriştii cereau bani pentru eliberarea românului. A trecut un an de la răpire, iar familia nu mai are nicio noutate despre starea lui Iulian Gherghuţ, în vreme ce autorităţile repetă acelaşi discurs: se lucrează.

"Lucra ca agent de Securitate. Avea experiență militară. Nu știu dacă mai este în viață, familia nu a mai primit niciun semn. De altfel, cred că nici autoritățile române nu sunt sigure că Iulian mai trăiește", a declarat un membru al familiei lui Gherguţ, pentru libertatea.ro.

"Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale – Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale – depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor", au transmis şi reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, potrivit sursei citate.

Conform unor surse implicate în tratativele pentru eliberarea lui Iulian Gherghuț, autoritățile încearcă eliberarea acestuia chiar dacă rezultatele se lasă așteptate. Totul se desfăşoară în linişte, potrivit surselor menţionate, pentru a nu genera interesul teroriştilor pentru răpirea unor altor români care lucrează în zonă.

Nemțeanul Iulian Gherguţ nu este singurul român care a fost prizonierul Al-Mourabitoune. În ianuarie 2013, aceeași organizație a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici străini au murit, printre care și doi români: Tiberiu Ionuţ Costache şi Mihail Marius Bucur. Pe lângă aceștia, alți patru conaționali au fost ostatici și au scăpat cu viață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.