Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un Brexit haotic ar fi un dezastru pentru Regatul Unit (Olaf Scholz)

Brexit

Un Brexit haotic ar fi un dezastru pentru Regatul Unit şi pentru cetăţenii săi, a declarat marţi ministrul de finanţe german Olaf Scholz pentru Reuters, adăugând că cele mai recente semnale dinspre Londra ''nu dau mari speranţe pentru ajungerea la un acord''.

''Un lucru este clar: un Brexit haotic nu ar fi bun pentru Europa, ar fi un dezastru real pentru Regatul Unit şi cetăţenii săi'', a spus Scholz într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice.

Guvernul de la Londra a confirmat luni intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

''Persoana care negociază, indiferent de numele ei, ar trebui să aibă întotdeauna drept obiectiv obţinerea de rezultate bune. În orice caz, aceasta este poziţia Uniunii Europene pe acest subiect şi de aceea nici măcar nu mă sinchisesc să fac speculaţii dacă se va ajunge sau nu la un acord în cele din urmă'', a explicat demnitarul german.

În acest zile se desfăşoară a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit. Tratativele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi de dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de comerţ liber.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.