Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un celebru vin românesc din gama Murfatlar este produs... în Spania

vin

Celebrul vin Lacrima lui Ovidiu, considerat mândria Murfatlar şi unul din cele mai puternice branduri româneşti e ținta unui scandal de amploare. Devenit licoarea oficială a Casei Regale a României, vinul este produs în Spania, adus cu cisternele în ţară şi îmbuteliat apoi cu eticheta oficială. O astfel de sticlă de vin costă cel puţin 32 de lei. În septembrie, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului respingea categoric probabilitatea ca Murfatlar sau orice alt producător român să comercializeze sub etichetă proprie vinuri ieftine din import, scrie Jurnalul.ro.

Pe eticheta atât de cunoscută românilor scrie, în continuare, la fel: Lacrima lui Ovidiu 5 ani, „vin licoros păstrat şi înnobilat în butoaie din lemn de stejar”, cu 15% alcool, sub sigla Casei Regale. Descrierea este aceeaşi, a unui produs unic, mândria vinului românesc: „Galbenul auriu pune în lumină un cupaj unic al unor vinuri cu totul speciale. Profunzimea culorii şi aroma bogată provin de la vinul păstrat peste 5 ani în butoaie mici de stejar. La acestea se adaugă savoarea proaspătă a fructelor, dulceaţa şi activitatea echilibrată a noilor vinuri de cupaj”. Numai că legendarul vin Lacrima lui Ovidiu este, de fapt, produs sub licenţă Murfatlar România SA de Bodegas Vinival SA din Chivo, Valencia. Produs în Spania.

Citește și: 'SCUT PREAÎNALT': IPS Teodosie, escortat de 30 de preoți la Poliție/ VIDEO

După cum era de aşteptat, lichidul din Spania vândut în România cu eticheta Murfatlar este un vin de proastă calitate, cu buchet şi gust oţetite. Un oţet la 32 de lei sticla, dar există magazine în care Lacrima lui Ovidiu 5 ani se vinde şi cu 50 de lei. Bodegas Vinival este o afacere de familie din Valencia, înfiinţată în 1969, un producător şi distribuitor en-gros de vinuri de masă, care nu deţine nici măcar o marcă proprie.

Apărut la începutul anilor ’80, Lacrima lui Ovidiu este singurul vin fortifiat de pe piaţa românească. În 2003, brandul a fost relansat cu imaginea actuală şi a devenit unul dintre cele mai puternice şi mai medaliate mărci româneşti de vinuri. În 1939, Regele Carol al II-lea a devenit admirator al acestor vinuri de Murfatlar, astfel că a declarat podgoria printre furnizorii oficiali ai Casei Regale, statut pe care îl are şi în prezent.

Scandalul vine după ce, luna trecută, DNA a reţinut 10 persoane (asociaţi ai grupului Murfatlar-Euroavipo şi funcţionari ANAF) într-un uriaş dosar de evaziune, cu un prejudiciu de 613,48 milioane lei. A fost arestat, cu acea ocazie, şi George Ivănescu, unul din patronii imperiului Murfatlar şi un apropiat al Adrianei Săftoiu, important lider PNL implicat, de asemenea, în mega-afacerea Murfatlar.

Compania Murfatlar, este aflat acum în insolvenţă, cu datorii de 1,3 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.