DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un copil din Gorj, salvat de la moarte de părinți cu un pompier ISU la telefon: 'Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?'

fanatik.ro
112-apel

Sfaturile date la telefon de un pompier din Gorj au ajutat părinții să își salveze copilul de 3 ani înecat cu o bomboană. Adrian Gheorghe a reușit să îi calmeze pe adulți și le-a transmis ce trebuie să facă pentru salvarea copilului în minutele importante ce fac diferența dintre viață și moarte.

Citește și: Olanda se opune ca România să intre în Schengen, dar cere o 'minizonă Schengen', pentru că tot mai mulți migranți o preferă

Copilul în vârstă de 3 ani, înecat cu o bomboană, a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile pompierului din Gorj, Adrian Gheorghe, și ale unui bărbat care a apelat 112.

Întâmplarea a fost făcută publică de ISU Gorj, pe pagina de Facebook:

„- Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?

La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:

- S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!

Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:

- Cu ce s-a înecat copilul, domnule?

- Cu o bomboană, dar nu mai respiră!

- Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?

- Avem nevoie urgent de o ambulanță!

- Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!

- Da! Vă ascult!

- Ce vârstă are copilul?

- 3 ani, domnule!

- O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?

Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: „Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”

Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:

- L-ați pus?

- Da, domnule!

- Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!

Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: „Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”

- Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?

- Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?

- Da, vă aud!

- Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?

- Da, domnule!

- Haideți! Acum!

Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului...

- Respiră?

- Nu, domnule!

- Haideti! Încă o dată!

Liniște deplină...

- Încă o dată! Acum!

Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: „Respiră! Respiră! Și-a revenit!”

Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului! Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului. Acum, copilul este în afara oricărui pericol!

Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!”, spun reprezentanții ISU Gorj, pe pagina de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.