Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar PSD iese la rampă după avertismentul CE: 'Condiționarea fondurilor de statul de drept riscă să genereze abuzuri'

europarl.eu
Comisia europeana UE

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană a apreciat, miercuri, că o condiționare a finanțărilor europene de respectarea statului de drept „riscă să genereze abuzuri” și ar fi o eroare să fie luată ca adevărată ipoteza că țările est-europene „trebuie învățate” cum să respecte statul de drept.

„Am luat ieri parte la ședința Comisiei REGI din cadrul Parlamentului European, o ședință care a avut un subiect extrem de important pe ordinea de zi: . Am atras ferm atenția membrilor Comisiei REGI că este imperios necesară o definire clară și fără echivoc a ceea ce înseamnă , alături de definirea clară a ceea ce înseamnă . În absența acestor definiții transparente, trimiterea la definiția generală din cadrul Tratatului Uniunii sau la legislația europeană sau națională din cadrul fiecărui stat membru va crea riscul unor abuzuri și va permite împărțirea discreționară a banilor europeni”, a transmis, miercuri, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, orice țară poate ajunge în această situație.

„În acest moment sunt vizate cele două țări în care s-au constatat, în opinia oficialilor europeni, încălcări ale normelor statului de drept, adică Polonia și Ungaria, însă, așa cum am constatat recent, orice sesizare a Comisiei Europene venită din partea eurodeputaților ajunge să pună în discuție, eronat și fără argumente, respectarea statului de drept în orice țară a Uniunii. Eurodeputatul german Constanze Krehl, care a participat împreună cu mine la lucrările Comisiei, a punctat în luarea sa de cuvânt că nu există țară a Uniunii Europene fără corupție, iar această afirmație vine din partea unui reprezentant al Germaniei în Parlamentul European și a sprijinit afirmațiile mele în cadrul Comisiei REGI”, a punctat Zoană.

Adrian Țuțuianu merge MAI DEPARTE- PSD-istul EXPLICĂ de ce Dănuț Andrușca nu are ce căuta la Ministerul Economiei

Europarlamentarul PSD a menționat că ar fi o eroare să fie luată ca adevărată ipoteza „că țările din Vest respectă statul de drept, în timp ce cele din Est trebuie încă învățate cum să o facă”.

„Din acest motiv voi continua să susțin ferm respectarea acelorași principii aplicabile în mod egal tuturor statelor membre astfel încât să evităm abuzurile în alocarea finanțărilor europene. A lua ca adevărată ipoteza că țările din Vest respectă statul de drept, în timp ce cele din Est trebuie încă învățate cum să o facă, este o eroare care nu trebuie comisă la acest nivel al instituțiilor Uniunii Europene. În plus, beneficiarii banilor europeni sunt cetățenii care au drepturi egale, fie că locuiesc în vestul sau estul Europei”, a conchis aceasta.

Guvernele ţărilor est-europene se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari privind accesarea fondurilor comunitare dacă nu vor respecta independenţa justiţiei, a avertizat, luni, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care este şi comisar european pentru Uniunea Energetică.

Maros Sefcovic, un politician slovac care a anunţat candidatura în cadrul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, a semnalat că prioritatea sa va fi intensificarea dialogului instituţional cu ţări precum Ungaria şi Polonia, criticate de Uniunea Europeană din cauza reformelor constituţionale. Vicepreşedintele CE atrage atenţia că statele care beneficiază de finanţare UE, în principal cele est-europene, trebuie să se aştepte din partea ţărilor vestice la condiţii mai stricte în materie de respectare a standardelor comunitare.

Maros Sefcovic a notat că există deja propuneri privind condiţionarea finanţării UE de respectarea normelor statului de drept. "Dacă vrei să poţi cheltui banii contribuabililor europeni, atunci trebuie să existe garanţii sută la sută că tranzacţiile sunt supravegheate adecvat - că există instanţe judiciare independente, auditori independenţi şi un sistem judiciar independent care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii", a declarat Maros Sefcovic pentru agenţia Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.