Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un laxativ banal ne poate face mai inteligenți - studiu științific

freepik.com
creier

Un banal laxativ are potențialul de a îmbunătății funcția cognitivă și memoria, altfel spus să ne facă mai deștepți. Este concluzia unui studiu publicat în Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Tulburările cognitive coexistă adesea cu tulburări de dispoziție și alte afecțiuni psihiatrice, cauzând adesea dificultăți semnificative. În prezent, există doar un număr limitat de tratamente disponibile, dar cercetările efectuate pe animale și oameni sugerează că medicamente precum prucalopridul(cu denumirea comercială Resolor), un laxativ care activează receptorii de serotonină, pot oferi potențiale beneficii terapeutice pentru aceste simptome, scrie gadgetreport.

Cu toate acestea, modul în care acest medicament influențează activitatea creierului rămâne necunoscut.

O nouă cercetare, intitulată Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, publicată de Elsevier, investighează acum efectele acestui medicament asupra oamenilor adulți sănătoși.

Receptorii de serotonină

Receptorii de serotonină, în special receptorii de tip 5-HT4, sunt distribuiți pe scară largă în diferite regiuni ale creierului, inclusiv în cortexul frontal, ganglionii bazali și hipocampul.

Aceste zone joacă un rol critic în funcțiile cognitive și în reglarea dispoziției. Receptorii de serotonină sunt principalele ținte ale medicamentelor antidepresive, dar tratarea tulburărilor de dispoziție nu ameliorează neapărat simptomele cognitive.

Cercetătorii au înrolat 50 de voluntari sănătoși, dintre care jumătate au primit o cură de șase zile de prucaloprid, în timp ce cealaltă jumătate dintre participanți a primit un placebo. Participanții au fost supuși unei scanări prin rezonanță magnetică funcțională, inclusiv o „scanare în repaus”, în care s-au relaxat în scaner.

„Studiile noastre anterioare privind prucalopridul au demonstrat că, chiar și la doze clinice mici, aceasta poate îmbunătăți cogniția și memoria la voluntarii sănătoși. Aceste ultime cercetări oferă un mecanism neurologic prin care acest lucru ar putea avea loc”, a declarat Angharad de Cates, Ph.D., MRCPsych, de la Universitatea din Oxford.

„Acest lucru oferă dovezi suplimentare că prucalopridul are un efect în zonele creierului care îmbunătățesc funcția cognitivă – atât prin creșterea, cât și prin reducerea conectivității între regiuni specifice ale creierului, după cum este necesar”, a mai spus acesta.

,,Participanții care au luat prucalopridă au avut scoruri mai bune la testele cognitive în ziua scanării, în comparație cu participanții la placebo. Acest lucru sugerează că modificările în rsFC pe care le-am observat cu prucaloprida pot servi ca o „semnătură” a unui medicament care îmbunătățește cogniția”, a precizat Susannah Murphy, Ph.D., profesor asociat și co-autor principal al studiului.

„Acest studiu adaugă la baza de dovezi că tratamentul laxativ poate avea efecte importante în creier, afectând în special circuitele care sunt importante pentru învățare și memorie. Împreună cu datele anterioare, acest lucru sugerează că acest medicament ar putea fi util ca tratament pro-cognitiv în tulburări precum depresia.”

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.