Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lucru imperios necesar!

 

Colaborarea dintre instituțiile publice din România și cele din străinătate este imperios necesară în sensul sprijinirii și al incluziunii românilor de pretutindeni.

Având în vedere schimbările de ordin demografic, social și economic prin care trec majoritatea țărilor în care există comunități românești dar și cele în care trăiesc mai puțini români, cât și multitudinea de exemple de bune – practici oferită cu precădere de statele occidentale atunci când vine vorba de comunitățile lor de pe teritoriul României, consider că se impune o apropiere instituțională și o strângere a cooperării dintre entitățile guvernamentale de la București și cele din străinătate.

Pentru a maximiza roadele unei astfel de rețele mulți-instituționale, aceasta ar trebui să funcționeze pe două planuri: unul intern, prin crearea unor pârghii de comunicare și colaborare permanente între autoritățile guvernamentale prin compartimente dedicate și altul internațional, prin demararea de asocieri și parteneriate bilaterale între instituțiile de resort românești și cele din străinătate. Acesta este un prim pas către crearea unui spațiu comun între instituțiile publice din România și cele unde există români sau comunități românești.

Crearea spațiului comun de cooperare dintre instituțiile publice românești și cele din străinătate este esențial atunci când vine vorba despre situația românilor din diaspora și despre identificarea de soluții la problemele lor. În momentul de față există cooperare la nivelul misiunilor diplomatice și la nivel guvernamental, dar numai atunci când au loc întâlniri multilaterale cu componentă internațională. Este bine, dar nici pe departe suficient. Colaborarea permanentă prin spațul comun de cooperare este un obiectiv guvernamental al PNL și va fi pus în aplicare mult mai ușor prin înființarea unui minister dedicat românilor din străinătate, dar și prin crearea de compartimente specializate în relația cu diaspora în cadrul direcțiilor de relații internaționale din ministerele Guvernului României.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.