Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare actor, în 'război' cu unul dintre miniştrii lui Cioloş: 'Sunt şocat'

guvern ciolos

Unul dintre cei mai mari actori ai României a intrat în conflict cu unul dintre miniştrii lui Dacian Cioloş.  Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a declarat, luni, că este pe picior de război cu ministrul Vlad Alexandrescu, din cauza că Ministerul Culturii vrea ca la conducerea instituţiilor de cultură să fie numite şi persoane din alte domenii de activitate decât cele culturale.

Ministerul Culturii a organizat, luni, o dezbatere despre un proiect pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Acest proiect prevede, printre altele, că managementul instituţiilor de cultură va putea fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale. "Vreau să încurajez performanţa, vreau să fac o reformă mică. Ministrul Culturii este al dumneavoastră şi nu va întreprinde nimic fără dumneavoastră", a declarat Vlad Alexandrescu, în deschiderea dezbaterii publice.

Citeşte şi: Primarul interimar al Bucureştiului dă de pământ cu edilii de la sectoare: Ce le-a făcut

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), a solicitat retragerea proiectului de modificare a Ordonanţei 189, precizând că vorbeşte în numele a 18 instituţii, care l-au mandatat în acest sens. "Mesajul nostru este de a retrage această ordonanţă", şi-a început Caramitru pledoaria. "Am fost şocat de modul în care aţi abordat chestiunea Teatrului Naţional şi, prin el, a teatrului românesc, în general. Nu pot să cred că discutăm acum o ordonanţă deja calificată. Această întâlnire ar fi trebuit să aibă loc înainte de a o structura", a mai spus acesta.

Citeşte şi: Cel mai contestat om din echipa lui Dacian Cioloș are mari probleme ANAF şi Finanţele

"Schimbarea aceasta pune în pericol până şi drepturile omului. Ordonanţa prevede această evoluţie, de la nota 7 până la 10, pentru a scoate în evidenţă performanţa. Nota 7 este de trecere, la o evaluarea anuală, iar nota 9 şi peste 9, la o evaluare finală, permite prin lege continuarea mandatului, nu cu un concurs deschis, ci cu un drept câştigat", a explicat Ion Caramitru, adăugând că aprobarea acestui articol este un atac la dreptul câştigat. "În două luni de activitate la minister, dumneavoastră nu faceţi altceva decât ceea ce vreţi să faceţi şi cu noi - să ne aduceţi oameni din altă profesiune, să ocupe posturi atât de calificate. Nu poate veni la Muzeul Satului, să zicem, un inginer constructor. Nu există reformă mică şi nici reformă mare. Este o gafă pe care o faceţi ca om de cultură. Reforma, despre care am spus că e nevoie, e a sistemului. Noi existăm într-un sistem bugetar de tip comunist", a mai spus Ion Caramitru. "Pe această ordonanţă sunt pe picior de război cu dumneavoastră", a adăugat Caramitru.

Citeşte şi: Laura Codruța Kovesi a dat lovitura: Ce a primit șefa DNA

Acesta a precizat că îşi doreşte să existe şi un sistem concurenţial, în ceea ce priveşte artiştii, nu doar bazat pe vechime, fără contracte semnate pe perioadă nedeterminată, dar şi că ar trebui gândite calităţile juriului care face evaluările managerilor. "În artă nu se măsoară la fel ca în fabricile de rulmenţi", a menţionat Ion Caramitru. "Eu am fost evaluat de Liviu Ciulei, de Ion Cojar şi de astfel de oameni. Nu poate veni un fost student de-al meu sau cineva care a învăţat carte la UNITER să facă aprecieri. În artă lucrurile stau altfel", a adăugat Ion Caramitru. "Aţi spus, când aţi venit la Minister, că acest Guvern a fost adus de stradă şi serviţi strada. Şi am încercat să vă spun, dar nu am apucat, că sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii. Ceea ce se întâmplă în stradă este extrem de important, chiar şi eu a venit de acolo în sistemul contemporan. Nu puteţi veni la Teatrul Naţional şi să spuneţi că veţi dispune cedarea unei săli către o altă instituţie, să faceţi ce-a făcut Ceauşescu cu Teatrul de Operetă. Înţeleg că a fost nevoie de intervenţia prim-ministrului pentru a renunţa la această obsesie", a mai declarat Ion Caramitru.

Citeşte şi: Numele lui Rareș Bogdan, vehiculat în PNL la primăria București: Anunțul mult așteptat al vedetei

Acesta a menţionat şi faptul că TNB a implementat numeroase proiecte care implică tineri. "În Teatrul Naţional lucrează 236 de tineri din sistemul aşa-zis independent. Sistem în care, după cum mi-a spus consilierul dumneavoastră - un tânăr de 24 de ani, care abia a terminat şcoala şi care nu cred că poate să vă dea sfaturi atât de preţioase pe care să le urmaţi - există 4.000 de tineri fără loc de muncă. Eu am crezut că sunt 2.500", a spus Caramitru. "A fi independent înseamnă a refuza categoric să faci parte din instituţiile publice, dar toţi aceştia participă la concursuri dau probe pentru roluri în teatre de stat. Ei nu sunt independenţi, sunt şomeri", a mai spus acesta. "Propunerea noastră este aceea de a retrage această ordonanţă", a spus în încheiere Ion Caramitru, în numele TNB şi al 18 teatre din ţară, între care se numără Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani", Teatrul "Luceafărul" din Iaşi, Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi Teatru "Tony Bulandra" din Ploieşti.

Citește și: Gigi Becali, probleme mari: Va fi DUS CU MANDAT

Reprezentanţi ai mai multor instituţii, precum filarmonici şi opere, muzee şi biblioteci din ţară au făcut propuneri de amendare a acestui proiect de modificare a Ordonanţei, numitorul comun fiind acela de necesitate a experienţei în domeniu, de experienţă managerială a candidaţilor şi de eliminare a concursului, în cazul managerilor care sunt evaluaţi cu note mai mari de 9. "Am fost printre puţinii care au investit în cultură. Din bugetul anului 2015, 10% au fost bani direcţi către cultură, separat de cel alocat infrastructurii culturale. Am finalizat anul 2015 cu un excedent bugetar de 32 de milioane de euro. Spun asta pentru că vreau să vorbim în termeni de credibilitate", a spus Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, la dezbaterea publică de la Ministerul Culturii. "Dacă veţi promova această Ordonanţă, prost va merge", a adăugat Gheorghe Falcă. "Haideţi să ne întâlnim finanţatorii, atât cei guvernamentali, cât şi ai administraţiei locale, să discutăm separat, pentru că una este managementul la Filarmonică şi alta managementul muzeelor", a precizat acesta.

Citește și: Mircea Badea, tun la pariuri: ”Asta e! S-a intamplat din nou… Morman!!!”

"Am reuşit pe bani europeni să creem un muzeu şi Guvernul României nu ne-a lăsat să angajăm personal. Cred că ar trebui să vă spunem şi noi problemele noastre şi să nu ne grăbim. Este un moment de început. Să aşteptăm să treacă alegerile locale, ca aceşti oameni să fie disponibili pentru întâlniri, şi avem un an împreună pentru a reuşi ca, în toamnă, nu să discutăm despre o reformă mică, ci despre o aşezare în relaţie cu ceea ce înseamnă partea europeană", a fost propunerea lui Gheorghe Falcă. Acesta a dat ca exemplu situaţia în care se găseşte acum administraţia publică din Arad privind cinematografele. "Pentru că am preluat cinematografele şi nu avem expertiză în domeniul gestionării lor, lucrăm cu mai mulţi experţi din afară. Dacă tot ni le-aţi dat, unii nu le-au vrut, este ministerul partener cu noi? Am 16 ani de administraţie. Aceasta este prima întâlnire cu ministerul. În 16 ani, nu ne-a căutat nimeni. Trebuie să vedeţi că există şi alte instituţii în afară de minister", a mai spus Falcă. Concluzia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost aceea că este nevoie de mai multe întâlniri şi discuţii pe această temă. "Ordonanţa 189, de la început, nu a fost suficient de încăpătoare. Trebuie pornită o reformă mare, iar asta cu ajutorul consultărilor. Astăzi a fost punctul de pornire, de reflecţie", a spus acesta, conform celor de la mediafax.

Citeşte şi: Un celebru fost primar PSD a scăpat de arest: Ce au decis judecătorii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.