Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou raport denunţă 'grave încălcări' ale drepturilor omului în cursul manifestaţiilor care au zguduit Chile

twitter
proteste chile

Drepturile omului au suferit "grave încălcări" în cursul manifestaţiilor care au zguduit recent Chile, a acuzat luni Institutul naţional pentru drepturile omului (INDH), un organism independent, în continuarea altor rapoarte mergând în acelaşi sens, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Dreptul la viaţă şi cel la integritate fizică şi psihică au suferit grave încălcări", se arată în documentul INDH. "S-au repetat comportamente cum ar fi utilizarea necontrolată a armelor de foc, dezbrăcarea în secţiile de poliţie, tortura şi alte tratamente crude, inumane şi degradante şi recurgerea necontrolată la forţă contra manifestanţilor paşnici", se menţionează în raport. 

Aceasta se explică, în opinia INDH, prin "autonomia nejustificată" de care s-a bucurat poliţia de la revenirea democraţiei în această ţară latino-americană. 

Mişcarea de protest care a început la 18 octombrie în Chile a făcut 26 de morţi, potrivit Parchetului naţional, ca urmare a manifestaţiilor masive, altercaţiilor cu poliţia, jafurilor şi atacurilor contra unor magazine şi altor sectoare de activitate.

Citește și: Cazul Khashoggi: SUA au apreciat ca un 'pas important' condamnarea la moarte a cinci saudiți

INDH subliniază, de asemenea, că "numărul cel mai ridicat de decese şi proporţia cea mai mare de leziuni oculare şi alte răni" s-a produs în perioada stării de urgenţă, care a durat nouă zile la începutul mişcării sociale. 

Creşterea preţului la metrou în Santiago a fost detonatorul acestei fronde sociale inedite împotriva guvernului preşedintelui Sebastian Pinera. În pofida suspendării măsurii, mişcare s-a amplificat pe fondul resentimentului faţă de inegalităţile sociale. 

La 30 noiembrie, INDH a declarat că a depus 476 de plângeri pentru tortură, tratamente crude, inumane sau degradante, în favoarea a 586 de victime, care desemnează ca autori agenţi ai statului. Detaliat, 433 de plângeri vizează poliţişti, 33 membri ai forţelor armate şi 10 membri ai poliţiei de investigaţie. 

La rândul său, poliţia a recunoscut că a comis "erori" în controlul manifestaţiilor publice şi a apreciat că a fost victima violenţelor din partea manifestanţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.