Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ONG, suspectat de DNA de FRAUDĂ cu fonduri europene: Procurorii OLAF au intrat pe fir

facebook.com
frauda alerta

Procurorii DNA fac cercetări în cazul suspiciunii de fraudare a fondurilor europene obţinute printr-un program social desfăşurat de un ONG în oraşul Sântana, judeţul Arad, prin intermediul căruia zeci de localnice ar fi obţinut ilegal bani după ce ar fi declarat în fals că au fost abuzate de soţi. Printre persoanele care ar fi beneficiat de bani se află şi opt angajate ale Primăriei Sântana.

Citeşte şi: Gafă de PROPORŢII la ceremonia de învestitură a Guvernului Dăncilă / VIDEO

Surse din cadrul administraţiei locale din oraşul arădean Sântana au declarat pentru News.ro că în cazul suspiciunii de fraudare a unor fonduri europene destinate femeilor abuzate de soţi, care face obiectul unor verificări ale Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), există un dosar şi la DNA.

La solicitarea News.ro, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a comunicat că pe rolul Serviciului Teritorial Timişoara se află în lucru un dosar penal având ca obiect aceste suspiciuni, cazul fiind declinat de Parchetul de pe lângă  Judecătoria Chişineu-Criş.

”În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, arată DNA în comunicarea transmisă News.ro.

Procurorii au refuzat să ofere, în acest stadiu al anchetei, informaţii cu privire la prejudiciul care ar fi fost creat şi numărul femeilor care ar fi beneficiat ilegal de fonduri europene.

Citeşte şi: Noul ministru al Transporturilor face declaraţii ŞOCANTE: 'Minutul meu, prea SCUMP pentru șantiere...'

Primarul oraşului, Daniel Tomuţa, declară că deocamdată doar inspectorii OLAF au fost la Primăria Sântana, cerând un birou în care să se desfăşoare audieri.

Edilul a declarat pentru News.ro că opt angajate ale Primăriei sunt printre femeile din oraş care ar fi beneficiat de fonduri, precizând că programul s-a desfăşurat prin intermediul unui ONG, fără implicarea Primăriei.

”Timp de două zile, doi inspectori de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (instituţia din România de contact cu OLAF din cadrul Comisiei Europene – n.r.) au fost la noi. Le-am dat un birou în care să-şi desfăşoare activitatea, dar Primăria nu are nicio implicare în acel program, derulat de un ONG. Am fost informaţi că opt angajate ale Primăriei au fost audiate. Acestea şi-au depus dosarele la nişte evaluatori şi au fost admise în program”, a spus primarul.

Surse locale au declarat că în programul derulat timp de trei luni în Sântana s-au înscris 50 de femei, iar 47 dintre acestea au primit câte 6.000 de lei.

În urmă cu două săptămâni, OLAF a trimis inspectori la Sântana pentru a ancheta modul în care au fost cheltuite fonduri europene alocate prin programul „Start pentru o nouă viaţă în comunitate”, desfăşurat în perioada 2015-2016 şi destinat femeilor abuzate de soţi.

Zeci de femei ar fi declarat în fals că au fost victime, pentru a putea fi admise în program, având astfel beneficii financiare.

Citeşte şi: LISTA OLIGARHILOR: Trezoreria SUA a publicat numele a sute de MILIARDARI care au legături cu Vladimir Putin

Un caz similar a fost anchetat de către procuroii arădeni în martie 2016, în comuna Macea. Potrivit unui comunicat de presă remis, la vremea respectivă, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, zeci de femei au declarat în fals că au fost abuzate de soţi, pentru a primi compensaţii financiare prin intermediul unui proiect social cu finanţare europeană.

”Mai multe persoane din comuna Macea au prezentat ca adevărată o situaţie  nereală pentru a se putea încadra în programul <>, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Naţională de Informaţii <>, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, persoane care astfel au pricinuit o pagubă în cuantum de câte 6000 de lei fiecare”, se preciza în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.