Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport al ONU denunţă acţiunea escadroanelor morţii în Venezuela

Agerpres
ONU Viena

Forţele de securitate venezuelene au arestat şi ucis tineri, disimulând apoi droguri şi arme asupra lor şi recurgând la înscenări pentru a face să se creadă că victimele lor opuseseră rezistenţă arestării, acuză un raport al ONU publicat joi şi citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Aceste manipulări se înscriu într-o strategie globală a guvernului lui Nicolas Maduro pentru a neutraliza opoziţia.

Potrivit cifrelor guvernului, numărul criminalilor ucişi în timp ce rezistau poliţiştilor care încercau să-i aresteze s-a ridicat la 5.287 în 2018 şi la 1.569 de la începutul acestui an până la 19 mai.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor - Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

Conform autorilor raportului ONU, aceste cifre sunt exagerate.

Raportul, care se bazează pe mărturiile membrilor familiilor acestora, evocă soarta a 20 de tineri victime ale "escadroanelor morţii" din cadrul Forţelor de acţiune specială ale Venezuelei (FAES).

Aceste comandouri, care se deplasează la bordul unor vehicule fără plăcuţe de înmatriculare, năvăliseră brutal în căminele lor, se poate citi în raport. "Ele îi separaseră pe tineri de ceilalţi membri ai familiei înainte de a-i ucide", subliniază documentul.

Vezi și: ALERTĂ - Prima amendă din România pentru încălcarea GDPR: O bancă a fost sancţionată cu 130.000 de euro

"În fiecare caz, martori au povestit cum membri FAES au manipulat scena crimei şi probele. Ei depuneau arme şi droguri asupra victimelor, deschideau focul asupra pereţilor şi în aer pentru a crea impresia unei confruntări şi a proba că victimele opuseseră rezistenţă autorităţii lor", conform raportului citat.

Michelle Bachelet, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului, s-a deplasat luna trecută în Venezuela.

Ea îşi va prezenta concluziile vineri în faţa Consiliului pentru drepturile omului din cadrul ONU la Geneva.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor - Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

Raportul publicat joi arată că Nicolas Maduro, căruia oponentul Juan Guaido, preşedinte al Adunării Naţionale, îi contestă legitimitatea de la începutul anului, a adoptat o strategie prin care urmăreşte să "neutralizeze, reprime şi încrimineze oponenţii politici şi adversarii guvernului său".

Într-un comunicat, Michelle Bachelet anunţă totuşi că ea a obţinut de la guvernul venezuelean angajamentul de a coopera asupra anumitor puncte deosebit de delicate, precum recurgerea la tortură, şi de a autoriza echipe ale ONU să acceadă liber la centre de detenţie.

"Sper sincer că autorităţile vor studia îndeaproape toate informaţiile conţinute în acest raport şi că ele îi vor urma recomandările", adaugă fosta preşedinte chiliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.