Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic desfiintează Legea propusă de liberali de prevenție în domeniul sănătății

sanatate

128 de parlamentari PNL îşi propun să-i oblige pe români să facă investigaţii medicale preventive. Un proiect de lege prevede că toate controalele şi analizele făcute pentru a se depista riscul de boală ar urma să fie plătite din bugetul de stat. În schimb, cei care refuză ar urma să îşi plătească singuri tratamentul, dacă se vor îmbolnăvi.

Iniţiatorii proiectului vor ca fiecare român să treacă pe la medicul de familie şi să facă analize, pentru a descoperi care sunt bolile la care este expus.

Numai că numeroși medici și specialiști desființează proiectul de lege avertizând că este în fapt ”o mare ticăloșie”:

Vezi și: Revoluție în sănătate: Refuzi depistarea bolii, pierzi tratamentul gratuit - lege în Parlament

”Şmecheria cu prevenţia sau de ce este ticăloasă legea:

1. În loc de finanţarea unor programe de prevenţie şi screening, se înfiinţează o nouă agenţie - Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate -, cu costurile de funcţionare aferente, care va avea un buget de minimum 700 de milioane de euro (minimum 0,5% din PIB), conform Art. 6 alin. (4).
2. Cu bugetul de mai sus, această agenţie va derula diverse programe de prevenţie, cuprinzând, conform Art. 8, "promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate" (lit. a), "analiza, evaluarea şi monitorizarea riscurilor pentru sănătate" (lit. b),"prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice" (lit. e), "activităţi de comunicare (!)" (lit. g). Nicăieri nu se vorbeşte despre screening, toate activităţile ANPS părând a fi circumscrise unei generale educaţii sanitare a populaţiei, vaccinării şi analizelor de rutină.
3. La Art. 26 dă lovitura - alin. (2): în cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie de la Art. 8 alin. (1) literele a. şi b. (vezi mai sus), aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.
Cu alte cuvinte, dacă nu particip la diverse şedinţe, consfătuiri, promovări, simpozioane, utile sau nu, sunt pasibil de plată, parţial sau în totalitate. Adică sunt obligat să legitimez acţiuni mai mult sau mai puţin justificate ale unei autorităţi administrative autonome, aflată sub coordonarea Guvernului (Art. 7 alin. (1) lit. b) şi nu sub cea a Ministerului Sănătăţii.
Ca aproape orice lege a tranziţiei noastre perpetue, şi aceasta este foarte vagă, permiţând interpretări şi abuzuri. Bunăoară, dacă refuz să particip la o consfătuire despre căile de transmitere ale HIV ori ale hepatitei virale C, sunt pasibil de a suporta costurile enorme ale tratamentului. Această tâmpenie contravine, de exemplu, diverselor convenţii internaţionale privind tratamentul gratuit al SIDA.

Vezi și: Gorghiu, despre inițiativa PNL care a provocat controverse: 'Nicio lege nu e perfectă'


4. Ticăloşia legii constă în două aspecte:
- înfiinţarea unui nou mecanism de sifonare a fondurilor publice;
- oferirea de pretexte pentru blocarea accesului asiguraţilor la tratamentele gratuite din programele naţionale existente.
Cu alte cuvinte, fondurile asiguraţilor vor fi folosite în proporţie mai redusă pentru menirea lor principală - tratamentul pacienţilor - din cauza utilizării lor în scopuri neclare, imprecis delimitate, a căror responsabilitate este disipată, în favoarea unor firme de medicamente sau de promovare a unor campanii de prevenţie mai mult sau mai puţin utile. O nouă clientelă politică stă în aşteptare.
5. Cu cât este mai vagă o lege, cu atât este mai periculoasă, aplicarea ei discreţionară conturând efectele abuzive. După părerea mea, contrar principiilor de drept, acesta este scopul legii de faţă: abuzul.
Anunţaţi-o, vă rog, pe ţaţa Aglaia din vârful dealului că este programată la mamografie de către firma X, finanţată din FNUASS, cu două zile înainte de Paşte. Să nu mulgă vaca în ziua aia, că oricum va trebui s-o vândă dacă face cancer mamar!
6. Nu în ultimul rând, tâmpenia asta de lege este neconstituţională:
Art. 34, alin (1) din Constituţia României: "Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat."”, susține prof. Razvan Constantinescu, de la UMF Iasi  pe pagina sa de Facebook.

CUTIUŢA CU EXPLICAŢII (36)Şmecheria cu prevenţia sau de ce este ticăloasă legea iniţiată de doamna Gorghiu1. În loc...

Posted by Răzvan Constantinescu on Saturday, February 6, 2016

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.