Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal din Rusia menţine decizia de a nu deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

Stiriletvr.ro
Aleksei Navalnîi

Un tribunal militar din Moscova a menţinut luni o decizie anterioară de a nu deschide o anchetă în privinţa otrăvirii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, care acuzase "lipsa de acţiune" din partea anchetatorilor, relatează AFP şi Reuters, potrivit AGERPRES.

Un purtător de cuvânt al tribunalului militar nr. 235 al garnizoanei din Moscova a confirmat pentru AFP că apelul depus de principalul critic al Kremlinului, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară, a fost respins.

Navalnîi nu a fost prezent la audieri şi a refuzat să participe prin videoconferinţă din penitenciarul de la periferia oraşului Pokrov, situat la aproximativ 100 km est de Moscova, unde este deţinut.

Opozantul reproşează anchetatorilor ruşi că nu au deschis o anchetă în privinţa otrăvirii sale la Tomsk, la 20 august anul trecut.

Noi detalii scandaloase despre moartea pacientului de la Craiova: secretarul de stat Andreea Moldovan spune că nu s-a cerut transferul la o altă unitate

Victimă a unei substanţe identificate de laboratoare europene ca fiind Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în epoca sovietică, Navalnîi a stat mai multe săptămâni în comă - mai întâi în Rusia, iar apoi în Germania - de unde a revenit în ianuarie, fiind imediat arestat.

Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el l-a denunţat ca fiind orchestrat politic, Navalnîi este vizat de mai multe alte proceduri judiciare.

El a acuzat serviciile de securitate ruse FSB că s-ar afla la originea otrăvirii sale, din ordinul Kremlinului.

Poliţia rusă a lansat în august 2020 o "examinare preliminară" după spitalizarea lui Navalnîi, inspectând locurile prin care el a trecut şi interogând martori. Instituţia nu a considerat totuşi că vreun element ar permite să se afirme că a fost comis "un delict". Şi nicio analiză rusească nu a pus în evidenţă, potrivit autorităţilor, vreo substanţă toxică în organismul lui Navalnîi.

Rusia a respins întotdeauna apelurile occidentale la o anchetă, susţinând că Navalnîi nu a fost otrăvit şi acuzând servicii secrete străine sau chiar modul de viaţă al lui Navalnîi că ar fi la originea incidentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.