Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal spaniol l-a suspendat din orice funcţie publică pe preşedintele regiunii Catalonia, separatistul Quim Torra

Blacknews.ro
Spania justitie justice

Un tribunal spaniol l-a suspendat joi din orice funcţie publică pentru o perioadă de 18 luni pe preşedintele regiunii Catalonia, separatistul Quim Torra, pentru refuzul de a pune în executare un ordin al autorităţii electorale, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al justiţiei, potrivit Agerpres.

Decizia Curţii superioare de apel a Cataloniei nu este executorie imediat, Quim Torra putând înainta recurs. Dacă ea va fi însă confirmată, l-ar putea costa funcţia pe liderul separatist.

Instanţa i-a aplicat de asemenea lui Torra o amendă de circa 30.00 de euro.

Procesul în care liderul regional separatist catalan Quim Torra era inculpat pentru nesupunere, după ce a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe instituţii publice, a avut loc într-un context de puternice tensiuni în această regiune spaniolă.

Citește și: Cătălin Predoiu SPULBERĂ orice speranță a magistraților privind pensiile speciale: Sunt SOLIDAR cu premierul

Faptele imputate lui Quim Torra datează din luna martie, când autoritatea electorală spaniolă i-a ordonat să retragă simbolurile de independenţă de pe sediile publice pentru a garanta neutralitatea instituţională în timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfârşitul lui aprilie.

Erau vizate în special un banner de pe faţada sediului guvernului catalan de la Barcelona, cu sloganul 'Libertate pentru prizonieri politici şi exilaţi', şi pe care figura o panglică galbenă, simbolul prin care separatiştii cer eliberarea liderilor lor aflaţi în închisoare. Aceştia au fost condamnaţi în octombrie la pedepse grele pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017.

După ce a ignorat de două ori termenul impus de autoritatea electorală, guvernul catalan a sfidat această instanţă acoperind bannerul cu unul similar, pe care figura o panglică albă tăiată cu o linie roşie în locul panglicii galbene.

Quim Torra, un apropiat al fostului lider catalan Carles Puigdemont, a cedat în cele din urmă, retragând bannerul înaintea intervenţiei poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.