Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre insectele preferate ale copiilor este pe cale de dispariție

licurici

Licuricii sunt pe cale de dispariție, din cauza distrugerii habitatului, a pesticidelor și a poluării cu lumină artificială, potrivit rezultatelor unui studiu, citat de cnn.com.

În lume există peste 2.000 de specii diferite de licurici, dar un nou studiu, publicat în Bioscience, avertizează că aceștia vor dispărea total, din cauza oamenilor, informează mediafax.ro.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Marcel Ciolacu: V-a dat Dragnea lecții de comunicare din închisoare?

The International Union for Conservation of Nature, cu sediul în Gland, Elveția, a adunat o echipă de biologi pentru a investiga gândacii bioluminiscenți, iar, potrivit noului studiu, distrugerea habitatului este principalul motiv pentru care licuricii vor dispărea complet, urmat de poluarea cu lumină și folosirea pesticidelor.

Pierderea habitatului este, de exemplu, pentru specia Pteroptyx tener, principalul motiv, deoarece aceasta trăiește doar în pădurile de mangrove din Malaysia. Studii anterioare au stabilit un declin dramatic al unor specii de licurici, precum cei care trăiesc în mlaștinile de pe coaste care au fost transformate în ferme de crustacee sau de palmieri pentru ulei.

Citește și: Fosta șefă TAROM, anchetată! Ce ar fi făcut cu banii pe care îi primea de la companie

Alte specii, precum Photinus pyralis din SUA, par a fi încă destul de răspândite, a spus Sara Lewis, biolog la Universitatea Tufts, din Massachusetts, SUA, principalul autor al studiului.

Cea mai mare supriză pentru cercetători a fost poluarea luminoasă, dar acest motiv este oarecum logic. Licuricii luminează în timpul ritualului de împerechere, iar lumina artificială îi împiedică să facă acest lucru. Fenomenul este mai răspândit în estul Asiei și America de Sud.

Citește și: Viorica Dăncilă iese la rampă după declarațiile lui Florin Cîțu: Ne-a dus spre criză

De asemenea, pentru că își petrec mult timp din ciclul de viață sub pământ, ca larve, existența lor este amenințată de pesticide.

Autorii noului studiu speră că vor atrage atenția nu numai asupra pericolului de dispariție a licuricilor, ci și al insectelor în general.

Citește și: Marcel Vela intră la rupere! L-a executat direct! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.