DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ungaria 'cucereşte' Transilvania pas cu pas. Investiţii masive în educarea copiilor/ DOCUMENT

ungaria mare

Ungaria alocă miliarde de forinţi (zeci de milioane de euro) pentru construirea de noi grădiniţe şi creşe în România, modernizarea celor existent şi pregătirea personalului de limbă maghiară. Demersul face parte din cel mai bine finanţat program extern al Ungariei, iar alături de România mai sunt vizate şi alte zone din bazinul Carpatic unde există populaţii de etnie maghiară.

Al doilea pas al programului de dezvoltare a grădinițelor din bazinul carpatic a fost lansat recent la Budapesta, iar ţinta este de a atrage 60.000 de mii de copii în grădiniţele maghiare, faţă de 48.000 în prezent. Un accent special este pus pe copiii din familii mixte, unde doar unul dintre părinţi este etnic maghiar. Nu sunt uitaţi nici romii vorbitori de maghiară, aceşti beneficiind de propriile grădiniţe.

În total, această a doua fată a programului va beneficia de fonduri de 21,5 miliarde de forinţi, urmând să fie construite 77 de voi grădiniţe şi creşte în mai ţările vecine Ungariei, iar 250 de asemenea instituţii să fie renovate până în 2019. Guvernul de la Budapesta realizează aceste demersuri în contextul în care, odată cu programul de acordare a cetăţeniei maghiare pentru etnicii unguri din statele vechine, s-au înregistrat aproximativ un milion de noi cetăţeni. În plus, în mai 2018, în Ungaria au loc alegeri parlamentare.

Vezi AICI detalii despre programul guvernului maghiar! (.pdf)

"Unul dintre piloanele de susținere a dezvoltării fizicopsihice a copiilor este totodată pilonul de susținere a evoluției sociale. În obținerea acestui deziderat guvernul Republicii Maghiare a luat și ia in continuare măsuri concrete care își au efectul asupra întregului bazin Carpatin. Menirea acestui program este sprijinirea acelor copii de vârstă preșcolară care trăiesc în familii cu limbă maternă maghiară în obținerea unui mediu cât mai optim pentru învățare, cu supervizarea unui personal cât mai calificat.

Procesul de formare continuă are două ramificații principale: o suită de programe cu inițiere centrală de la Budapesta și o suită de programe inițate la nivel local inițiată de către U.C.D.M.R. (Asociaţia Cadrelor Diactice Maghiare din România). Desfășurarea ambelor ramificări de programe este coordonată și realizată de U.C.D.M.R. Totodată procesul de formare continuă a educătoarelor este asigurată și de acele conferințe și mese rotunde care sunt organizate la începutul, pe parcursul și la finalul fiecărui program de formare continuă", se arată într-un document al guvernului maghiar.

De Crăciun, Guvernul Republicii Ungare va face cadou pentru fiecare creșă și grădiniță în Bazinul Carpatin un pachet metodologic, conținând cărți de povești și jucării. În România aceste pachete vor fi constituite si distribuite de către U.C.D.M.R. în cadrul unor conferinţe, în luna decembrie. Lista conținutului pachetelor poate fi consultată AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.