Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria și Rusia colaborează prin România: material strategic nuclear, transportat prin țara noastră

cloudfront.net
AIEA-nuclear-atomic

Ungaria și Rusia colaborează prin România: material strategic, transportat prin țara noastră

Ungaria a primit din Rusia un alt lot de combustibil nuclear pentru centrala nucleară Paks de-a lungul rutei prin Bulgaria și România, ocolind Ucraina. Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, în 2023 acesta este al treilea lot de combustibil nuclear fabricat la întreprinderile Rosatom din Rusia și livrat centralei nucleare de pe malurile Dunării.

El a precizat că livrarea elementelor combustibile a fost efectuată din Rusia cu vaporul prin Marea Neagră până în portul bulgar Varna și apoi pe calea ferată prin Bulgaria și România până în Ungaria. "În același timp, toate măsurile de securitate necesare au fost respectate cu strictețe", a subliniat Szijjarto.

El a mai spus că furnizarea de combustibil rusesc va continua în conformitate cu contractul dintre divizia companiei maghiare MVM, care administrează centrala nucleară din Paks, și Rosatom. "Acest lucru garantează funcționarea sigură și previzibilă a centralei nucleare", a adăugat ministrul

Szijjarto a numit cooperarea cu partenerii ruși excelentă, menționând calitatea înaltă a combustibilului nuclear și respectarea strictă a termenelor de livrare. "Și dacă înțeleg corect, alte țări din Europa Centrală, în ciuda convingerilor persistente din partea Occidentului, continuă să lucreze cu furnizorul rus de combustibil" pentru centralele lor nucleare, a spus ministrul de externe.

Context

Anterior, guvernul ungar a declarat în repetate rânduri că nu va permite Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva organizațiilor și întreprinderilor din industria rusă a energiei nucleare.

Centrala din Paks a fost construită în anii 1980. Centrala nucleară, situată pe malul Dunării, la 100 km sud de Budapesta, operează patru unități energetice cu reactoare VVER-440. În același timp, construcția instalațiilor din a doua etapă, inclusiv a celei de-a cincea și a șasea unități de putere, este în curs de desfășurare în conformitate cu proiectul Rosatom. Conform calculelor, după punerea în funcțiune a două noi reactoare nucleare VVER-1200, capacitatea centralei va crește de la 2.000 MW în prezent la 4.400 MW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.