Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană joacă all-in: aruncă în joc o sumă URIAȘĂ pentru vaccinul împotriva Covid-19

coronavirus vaccin

Uniunea Europeană ar putea plăti mai mult de 10 miliarde de dolari pentru a asigura sutele de milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer-BioNTech și CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții.

Citește și: FĂRĂ PRECEDENT - Ludovic Orban s-a supărat și a plecat intempestiv dintr-o conferință de presă/ VIDEO/ UPDATE

Blocul a fost de acord să plătească 15,50 euro (18,34 dolari) pe doză pentru candidatul la vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech, potrivit oficialului, informează Mediafax.

Acest lucru ar însemna un preț total de până la 3,1 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari) pentru 200 de milioane de doze, crescând la 4,65 miliarde de euro dacă se achiziționează alte 100 de milioane de doze opționale în cadrul tranzacției, a spus oficialul.

Informațiile privind prețurile, nedivulgate anterior, confirmă faptul că UE plătește mai puțin pe doză decât Statele Unite pentru furnizarea vaccinului.

Acordul include o asigurare pentru țările UE pentru a obține despăgubiri dacă companiile redirecționează doze către Statele Unite, potrivit sursei, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității problemei.

UE a convenit separat să plătească 10 euro (11,84 dolari) pe doză pentru o aprovizionare inițială de 225 de milioane de doze de vaccin candidat de la CureVac, o reducere de la cei 12 euro stabiliți de companie ca preț, a spus oficialul.

Blocul a încheiat acordul cu CureVac săptămâna aceasta pentru a asigura furnizarea a până la 405 milioane de doze, dintre care 180 de milioane sunt opționale.

Oficialul a declarat că CureVac s-a angajat să înceapă livrările până la sfârșitul lunii martie. Nu este clar dacă 180 de milioane de doze suplimentare ar costa 10 sau 12 euro fiecare. Cu toate acestea, sub prețul de 10 euro, blocul ar plăti 4,05 miliarde de euro pentru 405 milioane de doze.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, organul executiv al blocului, a refuzat să comenteze termenii și prețurile contractelor de vaccin, deoarece acestea sunt confidențiale.

BioNTech și CureVac din Germania au refuzat să comenteze.

Producătorul american de medicamente Pfizer a spus că BioNTech utilizează o formulă de stabilire a prețurilor bazată pe volum și date de livrare și că acordul UE a reprezentat cea mai mare comandă inițială de până în prezent.

Pfizer și BioNTech au declarat miercuri că datele finale au arătat că vaccinurile lor au fost eficiente în proporție de 95% împotriva COVID-19 și că ar putea începe distribuirea înainte de Crăciun, dacă ar obține autorizarea de urgență.

În iulie Guvernul SUA a convenit cu Pfizer să plătească 19,5 dolari pe doză pentru 100 de milioane de unități, cu opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în condiții care urmează să fie negociate separat.

Prețul mai mic reflectă parțial sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană BioNTech pentru dezvoltarea medicamentului, a declarat săptămâna trecută un al doilea oficial al UE pentru Reuters.

Atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cel al CureVac se bazează pe noua tehnologie ARN messenger (ARNm) și sunt concepute pentru a fi administrate în două doze. Asta înseamnă că ar costa 31 de euro pentru a inocula o persoană.

Pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, UE a plătit un avans nerambursabil. Suma nu a fost dezvăluită, însă oficialul a declarat că blocul a plătit companiilor 700 de milioane de euro.

Prețul convenit de 15,50 euro pe doză ar fi plătit doar de guvernele europene care doresc să cumpere vaccinul și numai dacă acesta este aprobat de autoritatea de reglementare UE ca fiind sigur și eficient.

UE a cerut Pfizer și BioNTech să accepte o „clauză de încălcare a contractului” dacă redirecționează dozele către Statele Unite, a spus sursa.

În această eventualitate, statelor UE li se va rambursa 50% din banii plătiți, a spus oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.