Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare: '1 din 2 români se teme de incendiile ce pot afecta locuinţele'

vestidinrusia.ro
foc La Casa Sindicatelor incendiu protest

Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de către români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele (56%), arată un sondaj realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), potrivit căruia în topul primelor 5 riscuri de care se tem românii urmează vijelia şi furtuna, cutremurul, furtul şi inundaţiile, informează News.ro.

"Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de către români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele (56%)", potrivit unui nou sondaj de opinie realizat de UNSAR împreună cu IRES.

În topul primelor 5 riscuri de care se tem românii urmează vijelia şi furtuna, cutremurul, furtul şi inundaţiile. Astfel, teama de furtună şi vijelie a crescut ca percepţie, de la 40% în 2020 (locul 3), la 53% în 2021 (locul 2). În acelaşi timp, riscul de cutremur a trecut pe poziţia 3 (50%, -4 pp.), iar cel legat de furt (31%, la fel), inundaţiile (31%, +3 pp.), exploziile (27%, +3 pp.) şi alunecările de teren (18%, +2 pp.) îşi păstrează aceleaşi locuri în clasament ca şi în 2020.

Riscul de incendiu este conştientizat în special de românii cu vârste între 36-50 de ani, şi îi preocupă pe locuitorii din aproape toate zonele ţării. Furtunile şi vijeliile sunt cele mai de temut riscuri pentru locuitorii din Transilvania şi Banat (62%), în vreme ce cutremurul apare pe primul loc în alte regiuni – Sud, Bucureşti şi Dobrogea (58%).

„Românii sunt tot mai conştienţi de riscurile la care se expun şi vor să afle mai multe despre formele de protecţie financiară la care pot avea acces. Ne dorim ca toţi cei interesaţi să poată lua decizii informate privind protecţia oferită de poliţele de asigurare”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

În primul semestru al anului în curs, asigurătorii din România au plătit despăgubiri în baza poliţelor obligatorii şi facultative de asigurare a locuinţelor de aproape 43,8 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

„În contextul pandemic, oamenii au simţit mai mult ca oricând nevoia confortului în propria locuinţă şi mai ales a siguranţei. Susţinem acest interes în creştere prin noi campanii de informare – precum cea pe care UNSAR o lansează săptămâna aceasta pe social media şi pe portalul Asiguropedia.ro”, a precizat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.

Sondajul “Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 857 de respondenţi, proprietari, coproprietari sau persoane care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, cu vârste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat în august 2021, utilizând metodă CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), şi are o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.