DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR a cerut urgentarea procesului legislativ în privinţa iniţiativei cetăţeneşti Fără penali în funcţii publice - Cazul Barangă dat drept exemplu

Mediafax
USR

Liderul grupului senatorilor USR, Radu Mihail, a solicitat, joi, urgentarea procesului legislativ în privinţa iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice”, potrivit news.ro.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

"Cazul Barangă a evidenţiat încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea de a curăţa politica românească de infractori şi impostori. (...) Nu putem amâna la nesfârşit aplicarea unui minim standard de moralitate în viaţa publică, anume acela de a nu permite celor care au încălcat legea să facă sau să aplice legi", a afirmat Mihail.

Senatorul Radu Mihail a adresat Biroului Permanent al Senatului - în numele Grupului Parlamentar USR - o cerere de urgentare a procesului legislativ în cazul iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei cunoscută şi sub denumirea de "Fără penali în funcţii publice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.
În adresă, Radu Mihail a arătat că propunerea legislativă L447/2020 este blocată nejustificat şi, deşi termenul de adoptare a raportului în Comisia de constituţionalitate şi în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări era 29 iulie 2020, raportul este încă neadoptat din cauza amânărilor succesive din cele două comisii.
”Parlamentul României are obligaţia de a respecta şi duce la îndeplinire în cel mai scurt timp voinţa cetăţenilor, exprimată prin iniţiativa de revizuire a Constituţiei. Tolerarea oricărei tergiversări în îndeplinirea acestei obligaţii nu ar putea fi interpretată altfel decât ca un refuz nejustificat de a dezbate şi supune votului o iniţiativă cetăţenească perfect legitimă de revizuire a Constituţiei”, scrie în adresă.
Citește și: DOSAR Raport 'ABSURD' al unui specialist italian în cazul Mario Iorgulescu - Se bazează pe afirmațiile părinților care spun că a căzut în cap când era mic

"Cazul Barangă a evidenţiat încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea de a curăţa politica românească de infractori şi impostori. Nu putem sta nepăsători când peste un milion de români spun răspicat . Vocea lor trebuie să se facă auzită şi transformată în lege, o lege pentru toţi. Nu putem amâna la nesfârşit aplicarea unui minim standard de moralitate în viaţa publică, anume acela de a nu permite celor care au încălcat legea să facă sau să aplice legi", a afirmat Radu Mihail.

Grupul USR din Senat solicită Biroului Permanent să pună în vedere celor două comisii raportoare să urgenteze adoptarea raportului asupra propunerii legislative L447/2020, astfel încât aceasta să îşi poată urma cursul, în spiritul respectului faţă de cei 1 milion de cetăţeni români semnatari ai iniţiativei.
Grupul parlamentar USR consideră că, în contextul crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19, este cu atât mai importantă urgentarea parcursului legislativ al acestei iniţiative, cu cât momentul cel mai potrivit pentru organizarea referendumului ar fi la data alegerilor parlamentare (6 decembrie 2020).
"Considerăm că stabilirea unui calendar care ţine cont de aceste considerente şi carre ar evita multiplicarea evenimentelor electorale în condiţii de panedemie ar fi o dovadă de responsabilitate politică", mai arată USR.
Citește și: De aproape 20 de ori, în opt ani, a avut 'CONFERENȚIARUL' Baranga șansa de a pune punct infracțiunii de înșelăciune - Detaliile cazului

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.