Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, apel de URGENȚĂ către Iohannis privind o OUG: 'Este o sfidare'

nicusor dan

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să trimită spre reexaminare Legea de respingere a OUG 100/2016 privind urbanismul, după ce actul normativ a fost adoptat marţi în plenul Camerei Deputaţilor. 

"USR a votat marţi, 4 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru menţinerea în vigoare a OUG 100/2016 prin care se modifică legislaţia din domeniile autorizării lucrărilor de construcţii, urbanismului şi amenajării teritoriului. Nicuşor Dan a propus plenului ca OUG 100/2016 să nu fie respinsă, ci conţinutul ei să fie dezbătut, aducându-i-se eventuale îmbunătăţiri. Ordonanţa a fost respinsă însă de 247 de deputaţi. În favoarea ordonanţei, s-au înregistrat 32 voturi", se arată într-un comunicat al USR transmis miercuri AGERPRES

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor că "decizia de respingere este o sfidare şi că aceasta va bulversa piaţa construcţiilor".

Florin Iordache reproșuri DURE pentru Tudorel Toader: 'trântim proiectele Guvernului?'


"În urmă cu o săptămână, am solicitat (...) trimiterea proiectului înapoi la comisie pentru dezbatere. Am spus atunci că există rapoarte - şi ale statului român şi ale instituţiilor internaţionale - care arată că urbanismul haotic din România afectează dezvoltarea oraşelor pe termen lung. Am spus că Ordonanţa 100 nu e perfectă, dar face nişte paşi înainte: nu mai permite PUZ-uri pe parcelă, elimină conflictul de interese din comisia tehnică de urbanism, permite ISC-ului să acţioneze în justiţie de la momentul documentaţiei de urbanism şi nu după ce construcţia e gata şi măreşte sancţiunile pentru abaterile din domeniul urbanismului", a afirmat Dan, citat în comunicat.

Lider ALDE atac la Tudorel Toader: NU știm dacă mai este ministrul Coaliției PSD-ALDE


În opinia acestuia, reprezintă "o sfidare" motivaţia cu care Comisia pentru administraţie publică a cerut respingerea OUG 100. 

"Spune (comisia - n.r.) că au venit prea multe amendamente. Amendamentele sunt una, iar textul pe care l-a propus Guvernul prin ordonanţă şi pe care l-a adoptat Senatul e alta. Noi puteam să ignorăm amendamentele care schimbau sensul ordonanţei şi să aprobăm, aşa cum a făcut Senatul, această Ordonanţă 100. Dacă noi aprobăm azi raportul pe care îl propune comisia pentru administraţie publică avem, în primul rând, o problemă de constituţionalitate. Vă citesc din Decizia 1575/2011 a Curţii Constituţionale care spune 'legea trebuie să fie rezultanta manifestării de voinţă concordantă a ambelor Camere ale Parlamentului'. Senatul a adoptat, noi respingem", a susţinut Dan în plenul Camerei, potrivit aceluiaşi comunicat. 

Conform USR, printre efectele respingerii OUG 100 se numără "revenirea la planurile urbanistice zonale (PUZ) care reglementează o parcelă, generatoare ale haosului urbanistic; creşterea puterii discreţionare a primarilor, din nesancţionarea acestora în cazul în care nu numesc comisia tehnică de urbanism sau nu o convoacă; imposibilitatea ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să mai atace în instanţă planurile urbanistice pentru care constată nerespectarea legii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.