Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va fi CIRC: Dominic Fritz pune proprietarii de imobile RENOVATE cu bani de la primărie să își IPOTECHEZE casele

Express de Banat
Dominic Fritz

Primarul Dominic Fritz a anunţat, marţi, că proprietarii imobilelor istorice din Timişoara, care sunt în paragină, dar şi asociaţiile de locatari au posibilitatea de a reface faţadele, pentru a nu fi supra-impozitaţi, cu ajutor parţial nerambursabil de la primărie, finanţarea rambursabilă urmând să fie returnată municipalităţii în 10 ani, "în baza unui contract de ipotecă imobiliară".

Citește și: Ministrul Sănătății a anunțat când se finalizează lucrările la spitalul construit la inițiativa lui Sorin Grindeanu

Edilul a afirmat că primăria nu renunţă la taxa de paragină pentru clădirile neîngrijite, cu supraimpozitare graduală anual, dar pentru că proprietarii au câştigat procesele împotriva municipalităţii pe această speţă, a conceput şi un program de ajutor financiar pentru aceştia.

În mandatul fostei administraţii, niciun proprietar nu a apelat la aceste fonduri ale primăriei, întrucât era nevoie de un certificat care să ateste că imobilul rezistă la cutremur, iar această etapă de punere în siguranţă antiseismică a imobilului era prea costisitoare.

"Avem un program de sprijin financiar, dar pe de altă parte reluăm supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Vom propune acest proiect de hotărâre Consiliului Local, va rămâne 30 de zile în dezbatere publică şi invităm timişorenii să trimită propuneri la proiect. Sperăm că la mijlocul lunii iunie va intra în vigoare. Primăria va acorda finanţare pentru imobilele situate în zonele de acţiune prioritară (Cetate, Iosefin, Traian). Am extins zona faţă de vechiul program (...)", a explicat primarul Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, toate monumentele istorice, individuale sau din ansamblul de monumente, vor beneficia de finanţare.

"Pe de o parte, vom oferi un grant de 20% din costuri, iar 80% din valoarea lucrărilor o dăm sub formă de finanţare rambursabilă şi asociaţiile de proprietari au 10 ani să ne înapoieze aceşti bani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Eligibile sunt cheltuielile pentru faţadă, tâmplărie şi schimbare acoperiş. (...) Pentru clădirile care se află în situri istorice, care nu sunt clasificate ca monument individual, oferim o finanţare rambursabilă pe 10 ani, de 50%, cu un contract de ipotecă imobiliară. Acest program este doar pentru persoane fizice", a detaliat edilul.

Edilul a adăugat că în alte oraşe acest program funcţionează foarte bine.

Dominic Fritz a menţionat că în momentul de faţă a fost alocată suma de 1.000.000 de lei pentru program, cu posibilitatea suplimentării, iar banii colectaţi din supraimpozitare vor fi direcţionaţi către programul de sprijin financiar al primăriei, în acest sens.

"Momentan, avem 1.000.000 de lei. Nu sunt dosare de execuţie. Suma se poate suplimenta", a precizat Fritz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.