Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valorile poluanţilor au revenit în limitele normale în toate zonele din Bucureşti (aerlive.ro)

Bucureștiul
poluare Bucuresti

Valorile Indicelui de Calitate a Aerului (ICA înregistrate, miercuri, în Bucureşti, la ora 11:00, au revenit în limite normale, fiind cuprinse între 15 şi 27, după ce, înainte de ora 10:00, acestea depăşiseră limitele admise (între 45 şi 92), ca urmare a unui incendiu de vegetaţie înregistrat în zona Periş, din judeţul Ilfov, conform datelor postate în timp de real de platforma independentă de măsurare a calităţii aerului, aerlive.ro.

Aerlive.ro este o platformă care colectează şi publică în mod coerent date despre calitatea aerului în Bucureşti. Reţeaua aerlive.ro (beta) cuprinde 10 staţii fixe şi două staţii mobile, amplasate în puncte relevante ale oraşului, iar datele sunt revizuite constant la interval de o oră, potrivit Agerpres.ro.

Conform statisticii, la ora 11:00, cea mai mică valoare a ICA se consemna la staţia amplasată în zona Timpuri Noi (15), iar cea mai ridicată în zona Expoziţiei (30).

Valori normale ale indicilor de poluare mai erau consemnate şi la staţiile: Băneasa Nord (18), Moşilor (20), Universitate (20), Piaţa Romană (22), Piaţa Sudului (22), Mihalache (24) şi Parcul Natural Văcăreşti (27).

Iniţial, înainte de ora 10:00, măsurătorile senzorilor aparţinând platformei aerlive.ro arătau valori foarte ridicate ale Indicelui de Calitate a Aerului. Datele în timp real indicau, la staţia amplasată în zona Timpuri Noi, un nivel general al indicelui de poluare de 45, în timp ce, în zona Expoziţiei, gradul de poluare se situa la 92 de unităţi. În aceste zone, s-au înregistrau valori ridicate ale oxizilor de carbon (CO) - de 472 micrograme/mc (la Timpuri Noi), respectiv de 284 micrograme/mc la CO şi de peste 50 micrograme/mc la ceilalţi poluanţi (PM10, PM2.5, NO2 şi SO2).

Valori ridicate ale ICA au mai fost consemnate la staţiile amplasate în zonele: Mihalache (80), Piaţa Romană (75), Iuliu Maniu (66), Piaţa Sudului (63), Parcul Natural Văcăreşti (63), Universitate (60), Băneasa Nord (56) şi Moşilor (52).

În tot acel timp, pe site-ul calitateaer.ro, dedicat Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, la secţiunea "Alerte de calitate a aerului" era postat mesajul "Nu există alerte active".

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc, în timp ce valoare limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Indicele de Calitate a Aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului şi se determină pe baza concentraţiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 şi PM10 înregistrate prin staţii de trafic şi urbane. Aceste indice se calculează pe baza metodologiei franceze ce stă la baza CAQI - Common Air Quality Index. În prima etapă a proiectului, ICA este furnizat de valorile înregistrate pentru PM2,5 şi PM10, urmând ca valorile gazelor să fie adăugate după finalizarea testelor.

Datele OMS arată că poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană şi provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an.

În Uniunea Europeană (UE), poluarea aerului cauzează, în medie, peste o mie de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât cel al deceselor cauzate de accidente rutiere.

În cazul României, Comisia Europeană (CE) a arătat că ţara nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice.

În noaptea de marţi spre miercuri, ca urmare a unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă de 30.000 mp, din zona Periş (judeţul Ilfov), la ora actuală, ard mocnit bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate, conform ministrului Mediului, Costel Alexe.

"Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiilor de vegetaţie din zona Periş - Corbeanca - Buftea - Otopeni. Totodată, a fost solicitată intervenţia ISU pentru a elimina toate focarele active şi mocnite şi a preveni extinderea lor. Pe fondul creşterii incendiilor de vegetaţie din ultima perioadă, fac apel către populaţie să conştientizeze că aceste acţiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieţi omeneşti, bunuri materiale şi mediul înconjurător, situaţii care pot genera adevărate tragedii", a scris oficialul pe propria pagină de Facebook.

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au estimat, miercuri, că evoluţia norului de fum din zona Periş, judeţul Ilfov, va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest, pe parcursul acestei zile.

"Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Periş, jud. Ilfov - municipiul Bucureşti se apreciază că în cursul acestei zile circulaţia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) şi se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest", subliniază meteorologii, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în intervalul 9:30 - 21:00, în zona de interes cerul va fi senin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.