Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru femeile diagnosticate cu cancer de col uterin. Cercetătorii vorbesc despre cea mai 'remarcabilă' descoperire din ultimii 20 de ani

FLICKR
celule canceroase

Rezultatele unui nou studiu au arătat că utilizarea unor medicamente existente, mai puţin costisitoare, înainte de tratamentul standard cu chimioterapie poate reduce cu 35% riscul de deces la femeile diagnosticate cu cancer de col uterin, relatează site-ul revistei americane People.

Descoperirile, dezvăluite recent în cadrul conferinţei Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), au fost salutate de oamenii de ştiinţă, care le consideră un progres major în ultimele două decenii în tratarea acestui tip de cancer, raportează BBC News.

Pentru noul studiu au fost recrutate 500 de paciente cu cancer de col uterin - din cinci ţări şi cu vârste cuprinse între 24 şi 78 de ani. Jumătate dintre ele au primit noul tratament, ce a constat într-o cură de şase săptămâni de chimioterapie cu Carboplatin şi Paclitaxel, însoţită de tratamentul "obişnuit" de radioterapie, o tehnică denumită "chimioradiere", potrivit BBC News. Cealaltă jumătate, grupul de control, a primit doar tratamentul standard.

„Un nou standard de tratament”

Pe baza rezultatelor studiului, după cinci ani, 80% dintre femeile care au utilizat noul tratament de chimioterapie de inducţie erau în viaţă, iar la 73% dintre ele cancerul nu mai revenise sau nu se mai răspândise, potrivit The Guardian. În schimb, dintre cele care au primit doar tratamentul standard de radioterapie, 72% erau în viaţă, iar pentru 64% dintre ele cancerul nu a revenit sau nu s-a extins.

"Chimioterapia de inducţie urmată de CRT (chimioradioterapie) îmbunătăţeşte semnificativ PFS (supravieţuirea fără progresie) şi OS (supravieţuirea generală) în cazul LACC (cancer de col uterin local avansat) şi ar trebui să fie considerat un nou standard de tratament", au concluzionat autorii studiului.

"Studiul nostru arată că această scurtă cură de chimioterapie suplimentară administrată chiar înainte de CRT standard poate reduce riscul de reapariţie a cancerului sau de deces cu 35%", a declarat medicul Mary McCormack, coordonatoarea principală a studiului realizat de UCL Cancer Institute şi UCLH, potrivit The Independent.

Ea a adăugat: "Aceasta este cea mai mare îmbunătăţire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani".

Cancer Research U.K., organizaţia caritabilă cu sediul în Regatul Unit şi care a finanţat studiul, a descris rezultatele ca fiind "remarcabile".

"Sincronizarea este totul atunci când tratezi cancerul", a declarat medicul Iain Foulkes, director executiv de cercetare şi inovare la Cancer Research U.K., potrivit The Guardian. "Simplul act de a adăuga chimioterapia de inducţie la începutul tratamentului de chimioradioterapie pentru cancerul de col uterin a dat rezultate remarcabile în acest studiu. Suntem entuziasmaţi de îmbunătăţirile pe care acest studiu le-ar putea aduce în tratarea cancerului de col uterin şi sperăm că ciclurile scurte de chimioterapie de inducţie vor fi adoptate rapid în clinici", a continuat Iain Foulkes.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), în Statele Unite sunt diagnosticate anual aproximativ 11.500 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 4.000 dintre paciente mor în urma acestei boli. Aceeaşi agenţie americană a precizat că testele de screening şi vaccinul împotriva HPV pot ajuta la prevenirea cancerului cervical, adăugând că acest tip de cancer este foarte uşor de tratat dacă este depistat la timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.