Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta poate fi distrus de ordonanța pentru doctorat! Ce i s-ar putea întâmpla

Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, se arată într-un răspuns oficial al Baroului București.

Din această cauză, coroborată cu dorința sa de a renunța la titlul de doctorat, premierul se poate auto-distruge.

În aceste condiţii, persoanele reprezentate de actualul premier în procese i-ar putea cere acestuia compensații financiare, dacă se vor considera prejudiciate. O altă problemă ridicată este aceea dacă Ponta ar putea fi reprimit în barou, după ce-şi termină cariera politică.

Toate problemele apar după ce Victor Ponta a emis o ordonanță pentru a-și putea anula titlul de doctor.

Premierul a fost admis în avocatură pe baza unui fals grosolan (mai mult de o treime din lucrarea de doctorat este considerată a fi un plagiat). Iar din postura de avocat a câștigat 380 de mii de euro.

Decanul Baroului București, Ion Ilie Iordăchescu, spune că, în acest moment, nu se poate lua nici un fel de măsură împotriva faptului că premierul a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor în drept, deoarece nu există nici un fel de sesizare în acest caz.

Iordăchescu spune că dacă anumiți clienți se consideră prejudiciați, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate. Trebuie precizat că în acest moment premierul nu a renunțat oficial la titlul de doctor (doar și-a exprimat intenția). Pe de altă parte, Baroul București nu poate lua decizii pe baza raportului întocmit de Consiliul de Etică al Universității București, care consideră doctoratul premierului un plagiat. Ministrul Educației este cel care trebuie să valideze raportul de plagiat și apoi să ceară ca premierul să rămână fără doctorat. Asta deoarece Ponta trebuie judecat ca demnitar.

1. Dacă premierul renunță la titlul de doctor, așa cum a anunțat la sfârșitul anului trecut, atunci are o mare problemă. Teoretic, intrarea sa în profesia de avocat care s-a făcut pe baza titlului de doctor, nu ar mai avea o bază, din moment ce el renunță la acest titlu. Premierul, însă, prin renunțarea la titlul de doctor nu admite faptul că lucrarea sa este un plagiat. Astfel încearcă să evite o eventuală decizie în justiție pe tema plagiatului său (de fals).

2. Premierul nu mai renunță la titlul de doctor. Va da dovadă de inconsecvență și, desigur, imaginea sa va fi serios afectată. Mai ales după ce a și creat cadrul legal prin celebra ordonanță de urgență care permite doctorilor să renunțe unilateral la acest titlu, dată la finalul anului trecut.

Intrând în profesia de avocat pe baza unui plagiat - care poate fi considerat un fals intelectual -, premierul a avut și alte beneficii, câștigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar. Astfel, potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Pe site-ul oficial al Baroului Bucureşti, premierul este trecut acum, în tabloul avocaţilor, la categoria celor „fără drept de exercitare a profesiei”, iar motivul este că, între timp, a devenit „incompatibil”. Ponta şi-a suspendat, practic, activitatea de avocat din momentul în care a ocupat o funcţie publică.

De asemenea, premierul a câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti (titlul de doctor se regăsește și acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul și-a însușit în fața elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obținut-o printr-un plagiat. Foarte probabil, titlul de doctor a cântărit foarte mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe Victor Ponta pentru poziția de lector.

În situația în care Victor Ponta își menține decizia de a renunța la titlul de doctor, va mai putea el să profeseze ca avocat în momentul în care va ieși din politică?

Nu există un răspuns cert la această întrebare deoarece nu există un precedent, Ponta fiind primul doctor în drept care renunță la acest titlu. În orice caz, decizia finală privind posibilitatea ca premierul să profeseze din nou ca avocat aparține Baroului București. Decizia urmează să fie luată în cadrul Consiliului, care va trebui să analizeze dacă premierul – în urma renunțării la titlul de doctor – va mai putea profesa, în contextul în care el a intrat în Barou fără examen, prevalându-se tocmai de titlul de doctor.

sursa: romanialibera.ro

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.