Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta va avea o alegere dificilă de făcut

revista presei

Hotnews:

Niciodata nu a fost atit de singur Victor Ponta pe scena politica. E parasit de aproape toti aliatii sai, iar discutia pe Codul Fiscal e turnesolul care arata izolarea premierului. Alaturi de Ponta au mai ramas doar personaje secundare (Rovana Plumb, Eugen Teodorovici) sau lipsite de orice credibilitate (Tariceanu, Ilie Sarbu, Sebastian Ghita). La intoarcerea in Romania, premierul va fi pus in fata unui esec dureros in privinta Codului Fiscal. Cu credibilitatea grav afectata de dosarul penal, de pierderea partidului si de tradarile UNPR de la votul pentru MRU si Strategia Nationala de Aparare, Victor Ponta va avea o alegere dificila de facut. In martie, cind a facut public proiectul noului Cod Fiscal, Victor Ponta nici nu-si imagina ca initiativa ii va exploda direct in brate, ca o bomba cu efect intirziat. Dimpotriva: premierul gindise propunerea ultrapopulista de Cod Fiscal ca pe un sah-mat la adresa PNL si o arma politica in vederea alegerilor locale si parlamentare din 2016. Singura problema era ca propunerea de Cod Fiscal produce un dezechilibru macroeconomic major. Cu alte cuvinte, prin sustinerea acestui Cod Fiscal, premierul a trecut o linie rosie aparata cu incrincenare de Bruxelles, FMI si Banca Nationala: stabilitatea macroeconomica... Potrivit surselor HotNews.ro, UNPR va decide saptamina viitoare sa nu sprijine versiunea actuala a noului Cod Fiscal, ci o solutie "indulcita", cu o posibila scadere in trepte a TVA in loc de scaderea brusca de la 24% la 19%. E posibil ca si Liviu Dragnea sa mearga pe acest scenariu, ceea ce ii va da o marja de negociere pe viitor cu presedintele Iohannis. Victor Ponta a ramas singur. Definitiv... Daca isi va pierde sustinerea propriei coalitii de guvernare in chestiunea noului Cod Fiscal, Victor Ponta va fi pierdut aproape complet haturile puterii. UNPR a aratat apasat ca in chestiuni spinoase merge impotriva lui Ponta (problema Cazanciuc, votul pentru MRU la SIE, votul pentru Strategia Nationala de Aparare propusa de presedintele Iohannis). PSD se raliaza incet-incet in spatele lui Dragnea, care cheama guvernul la ordine si submineaza fatis autoritatea premierului. Institutiile de forta nu ii sint fidele, iar dosarul penal il vulnerabilizeaza la maximum in relatia cu partenerii externi.

Ziarul Financiar:

Premierul Victor Ponta l-a numit la conducerea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pe Gabril Petre, aceste ocupând anterior, pentru 11 ani, funcţia de şef serviciu dispecer la o filială Electrica.Din septembrie 2004 până în iulie 2015, Petre a avut funcţia de şef serviciu dispecer DED Brăila, filiala de distribuţie a energiei electrice ELECTRICA Distribuţie Muntenia Nord. Responsabilităţile acestuia au vizat coordonarea activităţii de dispecer şi, din punct de vedere tehnic, a proiectelor finanţate cu fonduri UE.

Digi24:

De la începutul anilor 2000, relaţiile dintre Turcia şi Rusia au cunoscut un avânt fără precedent, după secole dominate în mare parte de rivalitate şi războaie. Recep Erdogan şi Vladimir Putin au început să privească relaţiile turco-ruse drept o sursă de oportunităţi. Astfel, în doar 15 ani Moscova a devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Ankarei. Totuşi, diferende există între cele două părţi, preşedintele Turciei nu recunoaşte anexarea Crimeei de Rusia şi a criticat amestecul acesteia în estul Ucrainei. Iar Rusia nu vede cu ochi buni bombardamentele Turciei în Irak. Premierul rus Dmitri Medvedev a pus sub semnul întrebării legitimitatea ofensivei turce împotriva kurzilor din Irak. Şeful guvernului de la Moscova spune că nu există aprobarea Bagdadului pentru aceste interventii. Raidurile din Irak nu sunt singurul motiv de divergenţe între Rusia şi Turcia. Ankara şi Moscova nu văd în acelaşi fel soluţionarea crizei din Siria care durează de mai bine de 4 ani. Ankara a spus clar că liderul sirian, Bashar al Assad trebuie să plece de la putere. Moscova se opune. Motivul este simplu: baza militară navală a Rusiei din Tartus. Pierderea acesteia ar echivala cu un dezastru geostrategic pentru Kremlin. Baza este singurul avanpost din Marea Mediterană pe care marina militară rusă l-a păstrat după colapsul URSS.De altfel, Relaţiile Turciei cu Rusia se schimbă semnificativ, arată o analiză Stratfor. Criza economică internă, preţurile mici la energie şi eforturile europenilor de a-şi diversifica sursele de energie au slăbit Rusia. Moscova este de asemenea implicată în criza din Ucraina, chiar peste malurile de la Marea Neagră ale Turciei.Poziţia slăbită a Rusiei şi problemele din Ucraina au determinat Ankara să fie mult mai activă în regiune, într-un mod care ar putea schimba relaţiile cu Moscova de până acum. Astfel, Turcia ar putea deveni mai fermă în ceea ce priveşte activitatea ruşilor în Caucaz şi Marea Neagră, scriu analiştii Stratfor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.