Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - O adevărată 'perlă' a turismului din România a renăscut: istoria fabuloasă a stațiunii deschise în 1876

ocna mures

Vechile stațiuni din România, devenite celebre în toată Europa pentru efectele terapeutice ale apelor, revin la viață. Stațiunea Băile Sărate Ocna Mureș, din județul Alba, a fost înființată în anul 1876 și era una dintre ”perlele” turismului românesc. În 2023, stațiunea a fost reconstruită și de când s-a redeschis este o adevărată senzație pentru turiști.

Cu o investiție de peste 8 milioane de euro, Ocna Mureș funcționează la capacitate maximă și există planuri de extindere. În doar 7 luni, peste 250.000 de vizitatori au intrat la Ocna Mureș.

content-image

”Afluxul mare de turiști a adus după sine încasări frumoase, bani din care putem reinvesti în dotări care să ducă la un confort sporit turiștilor care trec pragul băilor, ceea ce am și făcut imediat și vom face și pe viitor. Vom extinde vestiarele la femei și bărbați, am achiziționat și instalat deja panouri solare pentru încălzire apă bazine, s-au mărit stocătoarele pentru apa caldă la dușuri. Iar cum ați aflat din presă, pe lângă banii reinvestiți din încasările de la băi, dorim să facem un Aqua Parc, 50% din fonduri europene și 50% fonduri asigurate de Consiliul Județean Alba și orașul Ocna Mureș, deci 25% și 25%. Pe lângă toate acestea vrem să construim un hotel pentru a ajuta turismul hotelier din oraș care are un grad de ocupare de 100% zilnic, de la deschiderea băilor în mai 2023. Investițiile vor continua pentru a dezvolta tot ce înseamnă turismul Balnear în orașul Ocna Mureș.” a declarat pentru Ocna Mureș Online, Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

Ocna Mureș, o stațiune înființată în 1876

Primele băi de la Ocna Mureș au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei. Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei. După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc.

Aflate în concurență cu stațiuni renumite de același profil din Transilvania (Sovata, Turda, Cojocna, Praid, Ocna Sibiului) și Austria (Ischl, Ausch, Reichenhall, etc), Băile Sărate ale ”Ocna Mureșului” au beneficiat de cele mai concentrate ape sărate: 260 %.content-image

După anul 1918 odată cu integrarea Transilvaniei în Regatul României, interesul pentru vizitarea stațiunii Ocna Mureș se amplifică mai ales în rândul românilor din provinciile care au format România Mare.

“Curierul Băilor” din iunie 1923, informează cititorii despre începutul sezonului balnear la Ocna Mureș în 15 mai: ”mai sunt disponibile câteva camere la “hotel Erarial”, “hotelul Băilor” și “hotel Bogovitz” Vizitatorii găsesc camere curate și confortabile la particulari” (Curierul Băilor 1923 -20 iunie).

Calitățile terapeutice deosebite ale acestui factor natural au atras spre noua stațiune un număr de vizitatori în crestere de la un an la altul. În anul 1888 deși încă nu era recunoscută oficial ca stațiune “60 de oaspeți locali și 40 din străinătate au simțit efectul vindecător al acestui SPA” (ziarul Ellenzek nr. 161) În anul 1892 medicul balneolog al stațiunii, Bikfalvi Karoly, scria în revista de turism “Erdély”: “centrul balnear are acum 300-400 de oaspeți permanenți și 4000 de vizitatori în fiecare an, iar numărul crește de la an la an”.

Clădirea băilor de la Ocna Mureș a fost vândută în 2002 unui investitor local,  contra sumei de 800 de milioane lei vechi. În anul 2011 clădirea băilor sărate cu o vechime de peste 100 ani a fost demolată, dar acum s-a ridicat o nouă clădire care continuă tradiția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.