Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Egiptul a dezvăluit 250 de sarcofage şi 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo

agerpres.ro
Egipt sarcofage

Egiptul a dezvăluit luni 250 de sarcofage şi 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri arheologice importante în regiune, relatează AFP şi Xinhua.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafaţa globului, potrivit Agerpres.ro.

Printre cele 150 de statui descoperite se numără una a arhitectului Imhotep, care era de asemenea medic. Inventatorul construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep "a revoluţionat arhitectura" în lumea antică, a declarat luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor.

"Descoperirea mormântului lui Imhotep" este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru sezoane de săpături la acest site, a adăugat Waziri.

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate şi altele în bronz reprezentând zeităţi ale panteonului egiptean "Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis", a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

Au fost descoperite, de asemenea, "250 de sarcofage din lemn în care se află mumii' datând din secolul al V-lea î.Hr., a adăugat Waziri.

În unul dintre ele, un papirus "intact" şi "sigilat" găsit de arheologi a fost imediat transferat la laboratorul Muzeului Egiptean din Piaţa Tahrir, Cairo, pentru restaurare şi analiză. Estimat la nouă metri lungime, el conţine cu siguranţă capitole din Cartea morţilor, potrivit directorului.

Waziri a precizat că sarcofagele vor fi mutate în noul "Marele Muzeu Egiptean" lângă platoul Giza, pe care autorităţile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.