Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO A fondat o țară și a murit la 97 de ani din cauza pneumoniei

glbnews
Kenneth Kaunda presedintele fondator al Zamiei

Preşedintele fondator al Zambiei, Kenneth Kaunda, care a fost în fruntea acestei ţări timp de 27 de ani şi a condus lupta Africii împotriva apartheidului şi SIDA, a încetat din viaţă la vârsta de 97 de ani, a anunţat joi pe Facebook fiul său, Kambarage, relatează Reuters.

Kenneth Kaunda, zis şi ''KK'', fusese internat cu pneumonie la un spital militar din capitala Lusaka, scrie Agerpres.ro.

Erou al eliberării Zambiei, el a condus această ţară din anul 1964, anul obţinerii independenţei faţă de Marea Britanie. Deşi în îndelungatul său leadership economia ţării africane - bazată pe exploatarea cuprului - a evoluat slab, Kaunda este evocat mai mult pentru rolul său în lupta anti-colonială şi pentru rezistenţa opusă minorităţii albe care a condus Africa de Sud.

După ce unul dintre fiii săi, Masuzyo, a murit de SIDA în anul 1986, Kaunda a început o cruciadă împotriva acestei boli răspândite masiv în Africa. ''Am luptat împotriva colonialismului. Acum trebuie să luptăm la fel de înverşunat împotriva SIDA, care ameninţă să măture Africa'', spunea el în anul 2002.

În anul 1991 Kaunda s-a văzut nevoit să organizeze primele alegeri multipartite din ultimii 23 de ani, pe care le-a pierdut în faţa vechiului său rival Frederick Chiluba. Deşi zambienii l-au admirat pe Kaunda pentru căldura şi empatia sa, ei au considerat atunci la urne că stătuse prea mult la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.