Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Cele mai mari umilințe pentru România la Eurovision: istoricul dezamăgirilor din ultimii 30 de ani

Eurovision Song Contest
eurovision 2023

România nu va participa în finala Eurovision Song Contest 2023, deoarece reprezentantul nostru, Theodor Andrei, nu a reușit să se califice. Piesa sa, "D.G.T", nu a primit suficiente voturi pentru a se califica în ultima etapă a competiției.

Fanii Eurovision din România au fost dezamăgiți după prestația lui Theodor Andrei pe scena mare de la Liverpool. Reprezentantul României nu s-a calificat în finala Eurovision Song Contest 2023, deoarece piesa sa, "D.G.T", nu a fost suficient de votată pentru a ajunge în ultima etapă a competiției internaționale. Mai mult decât atât, prestația tânărului a atras multe critici din partea fanilor, care au afirmat că momentul României a fost lipsit de spectaculozitate și originalitate.

România a participat de 24 de ori la Eurovision Song Contest, debutând în 1994. Țara noastră a ocupat locul 3 de două ori: prima dată în 2005 cu Luminița Anghel & Sistem și apoi în 2010 cu Paula Seling & Ovidiu Cernăuțeanu. Aceasta a fost, de asemenea, cea mai bună poziție pe care a obținut-o România la concursul muzical Eurovision. Pe lângă acestea, România s-a clasat în top 10 de 6 ori: prima dată în 2002, cu Monica Anghel și Marcel Pavel, urmată de prestațiile din 2003, 2005, 2006, 2010 și 2017.

În 2019, România a obținut cel mai slab rezultat la Eurovision, clasându-se pe locul 13 în semifinala de la Tel Aviv. Desigur, există și rezultate mai slabe decât acesta, cum ar fi ratarea calificării în Marea Finală. În 2022, pentru prima dată de la 2017, România a reușit să se califice în Finală, datorită piesei "Llamame" interpretată de WRS.

Anii `90

În primii cinci ani de participare la Eurovision, adică între 1993 și 1997, România nu a reușit să obțină rezultate notabile. În 1993, Dida Drăgan a fost trimisă ca reprezentantă, însă din păcate nu a reușit să se califice în runda preliminară (Kvalifikacija za Millstreet), ocupând locul 7 din 7 participanți și obținând doar 38 de puncte. Astfel, România a trebuit să aștepte încă un an pentru a-și face debutul la Eurovision.

În anul următor, în 1994, România a trimis un alt reprezentant, pe Dan Bittman, cu piesa „Dincolo de nori”, în Irlanda. Cu toate acestea, artistul a obținut un rezultat slab, ocupând doar locul 21 din 25 de participanți și obținând doar 14 puncte. În 1995, România nu a putut participa la Eurovision, fiind nevoită să aștepte un alt an.

În 1996, Monica Anghel și Sincron au reprezentat România la Eurovision, care a avut loc în Oslo, Norvegia. Din păcate, cei doi artiști nu s-au calificat în etapa de pre-calificare, terminând pe locul 29 din 29 de participanți și obținând doar 11 puncte. Aceasta a dus la faptul că România nu a putut participa la concursul din 1997.

România a revenit la Eurovision după 4 ani de absență în 1998, având-o ca reprezentantă pe Mălina Olinescu cu piesa "Eu cred". Din păcate, țara noastră nu a obținut un rezultat bun, clasându-se pe locul 22 din 25 de participanți și obținând doar 6 puncte. Aceasta a însemnat că România nu a putut participa la concursul din anul următor, organizat în 1999.

Anii 2000

În anul 2000, trupa Taxi a reprezentat România la concursul Eurovision, care a avut loc la Stockholm, Suedia. Aceasta a prezentat piesa "The Moon", prima în limba engleză cu care România a concurat. Din păcate, trupa Taxi s-a clasat pe locul 17 din 24 de participanți, obținând un total de doar 25 de puncte, ceea ce a însemnat că România nu a avut dreptul să participe la ediția din 2001.

În anul 2004, România a avut o performanță slabă la Eurovision, Sanda Ladoși fiind reprezentanta țării noastre cu piesa "I Admit". Aceasta a obținut locul 18 și doar 18 puncte, ceea ce însemna că în 2005 România trebuia să treacă de semifinale pentru a se califica în finala mare a concursului.

În cadrul concursului Eurovision din 2008, România a fost reprezentată de Nico și Vlad Miriță cu piesa "Pe-o margine de lume", la Belgrad. Deși s-au clasat pe locul 20, cu un total de 45 de puncte, piesa a fost distinsă cu premiul special Eurovision Marcel Bezençon Composer Award, pentru cea mai bună compoziție înscrise în concurs.

În 2009, Elena Gheorghe a reprezentat România la Eurovision cu piesa „The Balkan Girls” și a obținut locul 19 la Moscova. În 2011, trupa Hotel FM a reușit să se claseze pe locul 4 în semifinala 2, dar în finală a obținut doar locul 17, cu un total de 77 de puncte.

Prestații slabe și după anul 2010 + o descalificare rușinoasă în 2016

În 2016, România nu a putut participa la Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii Române față de EBU - organizatorul evenimentului. Ovidiu Anton fusese desemnat să ne reprezinte în acel an. În 2018, trupa The Humans a câștigat Selecția Națională cu piesa Goodbye, dar nu a reușit să se califice în finala mare a Eurovision.

În ciuda eforturilor depuse, România nu a reușit să se califice în marea finală a concursului Eurovision nici în 2019, când Ester Peony a interpretat piesa "On a Sunday". În 2020, șansa noastră era reprezentată de Roxen și piesa "Alcohol You", însă ediția a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19. În 2021, Roxen a revenit cu piesa "Amnesia", însă din nou România nu a obținut un loc în marea finală Eurovision.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.