Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cum a încercat `PATRIOTUL` Daniel Dragomir, fostul colonel SRI fugar, să scape de dosarul Black Cube - Verdictul DUR stabilit de experții INEC

daniel dragomir

DIICOT a trimis de curând în judecată dosarul Black Cube, speța în care anchetatorii au verificat cine încerca să spargă conturile de e-mail ale fostei șefe DNA și a apropiaților acestora pentru obținerea de presupuse date sensibile sau chiar copromitățoare.

Pe fir, anchtatorii de la crimă organizată i-au găsit pe șefii unei companii internaționale cu sediul în Israel, ce are ca obiect producerea și furnizarea de informații în cadru privat, înființată de foști agenți Mossad, precum Avi Yanus sau Dan Zorella.

Pe latura românească anchetatorii l-au găsit pe fostul colonel SRI, Daniel Dragormir, fost ofițer de informații ce a devenit vocal în mass-media după arestarea sa preventivă și trimiterea în judecată într-un dosar de corupție instrumentat la DNA Militar în perioada Laurei Codruța Kovesi.

Anchetatorii au probat riguros faptele de crimă organizată de care este acuzat fostul colonel SRI, care acum este fugit din țară și condamnat definitiv la o pedeapsă de aproape patru ani de închisoare cu executare pentru acele fapte de corupție.

Între alte probe anchetatorii dețin înregistrări audio ambientale făcute de unul dintre șefii Black Cube la întâlnirile la care Dragomir explica în detalii fine cum dorește să o compromită pe fosta șefă a DNA și de ce fel de detalii are nevoie pentru acest lucuru.

Toate acele emanații ale fostului oficial SRI sunt surprinse fizic, sunt probe la dosar, sunt contr-aconfirmate de experții INEC și urmează să fie ascultate nemijlocit de către judecători.

Citește și: A semănat 'TORNADO' și a cules o condamnare definitivă și un dosar de crimă organizată - Cum arată pe interior operațiunea lui Dragomir față de Kovesi

L-a „lucrat” Black Cube

Aşa cum s-a arătat, deşi şi-a exercitat dreptul la tăcere, Daniel Dragomir , prin apărător ales a procedat în mod constant la formularea de cereri de probatorii prin care a urmărit în esenţă (fără o justificare concretă) fie readministrarea unor probe (exp: reaudieri de persoane - inculpaţi/martori), fie administrarea altor probe noi (confruntări de persoane, audieri de martori, expertize înregistrări audio, etc.), parte dintre acestea fiind apreciate ca fiind concludente şi pertinente cauzei, organul judiciar procedând la administrarea lor în condiţiile legii.

Astfel cum s-a menţionat mai sus, pe parcursul urmăririi penale s-a solicitat autorităţilor judiciare din Israel audierea prin comisie rogatorie a inculpatului D.Z. . În aceste împrejurări, inculpatul a pus la dispoziţia organelor judiciare un suport optic conţinând mai multe fişiere audio cu discuţii în limba engleză, respectiv:

un fişier audio denumit *** ce conţine, conform susţinerilor inculpatului D.Z. şi martorului *** , înregistrarea ambientală a unei părţi din discuţia purtată între aceştia şi inculpatul D.D. cu ocazia întâlnirii din data de 01.02.2016 (într-un restaurant din Bucureşti)

patru fişiere audio ce conţin, conform susţinerilor inculpaţilor D.Z. şi A.Y., convorbiri telefonice purtate între aceştia şi inculpatul D.D. în cursul lunii aprilie 2016.

A picat pe mâna experților, contraprobat cu declarații de pe Youtube

Prin ordonanţa din 19.07.2018 s-a dispus efectuarea unei constatări privind autenticitatea fişierului audio denumit *** . Potrivit raportului de constatare, în conţinutul înregistrării nu au fost identificate întreruperi, elemente de discontinuitate sau existenţa vreunui nume de program de editare audio.

În vederea dispunerii şi efectuării în cauză, în conformitate cu dispoziţiile art. 172 şi următ. din Codul de Procedură Penală, a unei expertize a vocii şi vorbirii şi în vederea obţinerii unor materiale de comparaţie create în condiţii de obiectivitate şi susceptibile a fi astfel utilizate în acest procedeu probatoriu, au fost identificate fişiere video postate pe platforma YouTube.

La data de 19.06.2019 Daniel Dragomir şi-a exprimat acordul pentru descărcarea de către organele de urmărire penală a fişierelor audio-video „Interviu Daniel Dragomir Parlamentul European 10 oct 2018” şi „Daniel Dragomir la Parlamentul European 10 oct 2018”, în vederea dispunerii şi efectuării unei expertize a vocii şi vorbirii.

Citește și: CEO-ul Black Cube l-a 'PROBAT' ca pe începători pe ex-colonelul Dragomir - Deși expert în manipularea grupurilor de crimă, a picat pe ambientalele israeliene

 

La aceeaşi dată, cele două fişiere au fost descărcate şi salvate în format MP3 şi MP4. Aceste fişiere audio - video redau participarea inculpatului Dragomir la o dezbatere, respectiv la un interviu, context în care acesta vorbeşte în limba engleză.

Pentru clarificarea situaţiei de fapt s-a impus a se stabili dacă una dintre persoanele participante la discuţiile înregistrate (fişiere audio denumite *** ) este Daniel Dragomir , împrejurare ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză şi pentru constatarea căreia a fost necesară opinia unui expert.

Totodată, s-a impus efectuarea demersurilor în vederea îmbunătăţirii calităţii înregistrărilor puse la dispoziţia organelor de urmărire penală, în scopul creşterii inteligibilităţii acestora.

Prin urmare, prin ordonanţa 19.06.2019, în temeiul art.172 şi urm. Cod procedură penală, s-a dispus efectuarea unei expertize a vocii şi vorbirii, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, fiind stabilite următoarele obiective:

îmbunătăţirea calităţii înregistrărilor puse la dispoziţia organelor de urmărire penală, respectiv a fişierelor audio denumite ***

dacă în fişierul audio denumit *** ce conţine, conform susţinerilor inculpatului

Dan Zorella şi martorului *** , înregistrarea ambientală a unei părţi din discuţia purtată în limba engleză între aceştia şi inculpatul Daniel Dragomir cu ocazia întâlnirii din data de 01.02.2016, vocea şi vorbirea atribuită participantului la discuţie notat cu „Y” aparţin inculpatului Dragomir

dacă în fişierele audio denumite *** ce conţin, conform susţinerilor inculpaţilor Dan Zorella și Avi Yanus, convorbiri telefonice purtate în limba engleză între aceştia şi inculpatul Dragomir  în cursul lunii aprilie 2016, vocea şi vorbirea atribuită participantului la discuţii notat cu „Y” aparţin inculpatului Dragomir .

Pe parcursul procedurii de dispunere şi efectuarea a expertizei, prin ordonanţa din data de 08.08.2019, s-a dispus admiterea cererilor inculpatului D.D. , privind desemnarea expertului tehnic independent autorizat Dr. Ing. ***, în calitate de expert parte, precum şi suplimentarea obiectivelor expertizei dispuse în cauză, după cum urmează:

Dacă înregistrările audio din fişierele puse la dispoziţie, respectiv fişierele notate *** (ce conţin, conform susţinerilor inculpaţilor D.Z. şi A.Y., convorbiri telefonice purtate între aceştia şi inculpatul D.D. în cursul lunii aprilie 2016), au fost create/modificate în acelaşi interval de timp

Dacă înregistrările puse la dispoziţie sunt autentice sau au fost editate (inserări/ştergeri de cuvinte, etc)

Cu probele la INEC

În vederea efectuării expertizei, a fost de asemenea înaintat INEC, în plic sigilat de către autorităţile judiciare israeliene, dispozitivele electronice predate de către inculpatul Dan Zorella , astfel cum au fost identificate în cadrul procesului-verbal/raportului de predare-primire din data de 19.06.2017, printre acestea fiind ridicat şi un dispozitiv marca SONY modelul IC RECORDER nr. catalog **.

La examinarea înregistrărilor, nu au fost identificate urme de intervenţii tehnice asupra conţinutului acestora ori de editare (inserări/ştergeri de cuvinte etc) şi în consecinţă, nu se exclude posibilitatea ca înregistrările în discuţie să fie autentice.

La analiza înregistrărilor nu au fost identificate repere temporale general recunoscute, a căror dată să fie cunoscută. Având în vedere lipsa din înregistrările examinate (la pct. 5) a reperelor temporale utilizabile, general recunoscute, nu se poate stabili dacă înregistrările în discuţie au fost create/modificate în acelaşi interval de timp.

Ţinând cont de faptul că nu a fost exclusă autenticitatea înregistrărilor de expertizat, s-a procedat la identificarea după vorbirea sa normală a interlocutorului „Y”, din fişierele audio ***, în ipoteza că înregistrările de expertizat sunt autentice.

În fişierele asociate reportofonului pus la dispoziţie, vorbirea interlocutorilor „D. ” şi „A.”, precum şi semnalele generate în cadrul procedurii de efectuare a apelului telefonic, sunt înregistrate cu o lărgime de bandă de 22.05 kHzm, în timp ce vorbirea interlocutorului de la distanţă, este preluată cu o lărgime de bandă de cca 4 khz.

Extinderea limitată în spectru a vorbirii interlocutorului de la distanţă a impus utilizarea la segmentarea fişierelor, în vederea reţinerii exclusive pentru comparaţie a vorbirii persoanei necunoscute de interes, a fişierelor etanşionate la 44.1 kHz, cu reeşantionare ulterioară la 8 kHz.

Fişierul „*** ”, cu durata de 1:19:20, se regăseşte în format MP3 v1, mono, cu eşantionare la 44.1 kHz, comprimat până la 64 kbps CBR (acronim pentru Constant Bit Race).

Analizându-se auditiv, de către expert, vorbirea persoanei necunoscute în cele cinci înregistrări de expertizat, s-a constatat că vorbitorul indicat prin eticheta „Y”, prezintă în acestea, trăsături comune, printre care înălţimea similară a vocii, ritmul de vorbire alert, opţiuni de expresie şi accent care indică faptul că vorbitorul nu este unul nativ de limbă engleză.

Convorbirea înregistrată în fişierul „*** ”, prezintă zgomote de fond specifice localurilor de alimentaţie publică - vorbirea altor persoane în plan îndepărtat, vorbirea personalului de servire, fondul muzical, etc. (n.r. - constatări confirmate sub acest aspect, inclusiv de specificul anumitor conversaţii între participanţi, aceştia având pe alocuri scurte replici cu personalul locaţiei referitoare la meniu, dar şi prin declaraţiile părţii israeliene privind locaţia întâlnirii din data de 01.02.2016).

Vorbirea netă a persoanei de interes în fiecare fişier de expertizat a fost separată în fişiere distincte, iar pe baza acestora au fost construite în sistemul VoiceGrid modele de vorbitor necunoscut.

Pe suportul optic DVD au fost identificate fişierele audio şi audio-video reprezentând materialul comparativ, prin codurile hash (SHA1) şi denumirile aferente.

Ascultându-se de către expertul oficial şi vizionându-se aceste fişiere, s-a constatat faptul că perechile de fişiere cu denumiri similare (cu extensii MP3 şi MP4), reprezintă înregistrări audio-video ale aceloraşi evenimente, respectiv ale unei audieri într-o comisie a Parlamentului European şi ale unei emisiuni - interviu, având ca invitaţi mai multe persoane, într-un studio de televiziune al Parlamentului European. Imaginile conţinute în înregistrările audio-video sunt marcate cu textul „România30.ro”.

Pentru identificarea replicilor ce constituie materialul comparativ, s-au utilizat procedurile identificate în cadrul înregistrărilor video, din care decurge în mod clar care dintre participanţi este numitul Dragomir.

Pentru semnalul segmentat corespunzător vorbirii acestuia, a fost construit în sistemul VoiceGrid, un model de vorbitor cunoscut.

Modelul vorbitorului cunoscut a fost comparat cu modelele persoanei „Y” din cele cinci înregistrări de expertizat, fiind astfel obţinute rezultatele menţionate în cadrul tabelului 1 din cadrul raportului de expertiză. (tabelul 1 - rezultatele comparaţiilor modelelor de vorbitor).

Verdict dur - Dragomir e cel de pe înregistrările fostului spion Mossad

În urma analizei comparative au rezultat următoarele grade de potrivire:

Pentru fişierul „*** ” - 69 % grad de potrivire

Pentru fişierul „***” - 91.5 % grad de potrivire

Pentru fişierul „***”- 74% grad de potrivire

Petnru fişierul „***” - 86% grad de potrivire

Pentru fişierul „***”- 78.5 % grad de potrivire

Având în vedere scala verbală prezentată la capitolul „Observaţii preliminare”, comparaţiile efectuate arată o probabilitate semnificativă (pentru fişierul „*** ”), o probabilitate ridicată (petru fişierele „*** ” şi „***”) şi respectiv o probabilitate foarte ridicată (pentru fişierele,,***” şi „***” ), ca vorbirea persoanei necunoscute de interes, desemnată prin eticheta „Y”, să aparţină numitului Dragomir.

„Patriot” fugar, istoric pe scurt

Citește și: DIICOT este pe urma 'SPONSORILOR' fostului ofițer SRI fugar, Daniel Dragomir - Aceștia pot face parte din sfera POLITICĂ, de afaceri sau alte medii 'la putere'

Daniel Dragomir și soția sa au fugit din România, cu o zi înainte ca fostul ofițer SRI să fie condamnat. Surse judiciare precizau la acea vreme că Dragomir a plecat cu mașina, alături de soția sa, pe data de 17 iunie, folosind ieșirea din țară pe cale rutieră, cu mașina personală, prin Arad.

El a fost dat în urmărire internațională.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a fost dat în urmărire de Poliţie, el nefiind găsit pentru a fi pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

"Împotriva numitului Dragomir Daniel, Tribunalul Bucuresti-Sectia I Penala a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 9358 din data de 18.06.2020, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani si 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenta, spalare de bani şi participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata", se arată pe site-ul Poliţiei Române, unde Daniel Dragomir apare la categoria persoane urmărite.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în luna iunie, ca Daniel Dragomir, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, ”să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 10 luni închisoare (o treime din pedepsele care nu se execută), în final inculpatul având de executat pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 10 luni închisoare în regim de detenţie”.

În cazul soţiei lui Dragomir, Zoica Dragomir, acuzată de complicitate la trafic de influenţă, pedeapsa este de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. frecventa un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, aceastal va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, în cadrul S.P.G.C. – Serviciul Public de Gospodărire Comunală sau în cadrul Primăriei Pantelimon.

De asemenea, de la fiecare dintre cei doi este confiscată suma de 1.015.176,66 lei.

”În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv”, a transmis, la acea vreme, Poliţia Capitalei.

Întrucât el nu a fost găsit, s-au făcut demersurile legale pentru a fi dat în urmărire.

Corupt de aproape 500.000 de euro

Conform procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro.

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.

"Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”, au arătat procurorii DNA.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 - 15 februarie 2013, cât şi ulterior, "a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit - propus şi realizat - al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”, a mai arătat DNA în cursul urmăririi penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.