Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Cum este, de fapt, Moscova: Capitala Rusiei văzută prin ochii unui român care locuiește acolo

Captura YT
moscova

La o primă privire, Moscova strălucește ca o perlă în coroana Rusiei, însă sub această strălucire se ascund numeroase imperfecțiuni, potrivit unui vlogger român stabilit aici de 20 de ani, care examinează cu atenție această metropolă.

Ilie Rădeanu și soția sa, Olesa, împreună cu fiicele lor, Emilia și Sabrina, formează echipa "Planeta Rădeanu" pe YouTube, fiind pasionați de vlogging. Familia locuiește de mai mulți ani în Rusia, chiar în inima Moscovei, oferind astfel vloggerului oportunitatea de a analiza și defectele acestei metropole cu 13 milioane de locuitori, conform Adevarul.

„Chiar și noi am venit în Moscova de aproape 20 de ani, dintr-un mic sat din Moldova, în căutare de un trai și o viață mai bună și fără îndoială la acea perioadă a fost decizia cea mai bună. Iar astăzi vreau să vă povestesc despre minusurile acestui megapolis cu care ne-am confruntat noi în timp și ne mai confruntăm și azi în viața de zi cu zi. Mai ales că de foarte multe ori am fost chiar și acuzați de prea multă promovare a orașului Moscova. Deci, astăzi, dragi prieteni, vom vorbi despre Moscova”, spune Ilie, în debut.

El subliniază de la bun început că Moscova nu este complet un oraș al luxului, așa cum cred unii, și cum a fost în general promovat.

„Și cumva dacă vi se pare că orașul Moscova este totul numai Kremlin, totul numai lounge baruri, cafenele, restaurante, cluburi, frumuseți, sunt nevoit să vă mai stric din marea impresie despre orașul Moscova și să vă spun că doar 20% din acest minunat și mare oraș constituie frumusețile din spatele meu și de unde mă înconjoară de aici din centrul Moscovei, restul 80% le constituie cam întreg spațiul Moscovei. Întreg spațiul, adică și cartierele rezidențiale”, adaugă el.

Românul recunoaște că, deși îi place Moscova și trăiește acolo de două decenii, orașul are numeroase defecte. În primul rând, este un oraș extrem de scump.

„Da, într-adevăr, orașul Moscova e unul dintre cele mai curate, frumoase, fără discuții, la capitolul curățenie și frumusețe, orașul este într-adevăr frumos. Dar de cele mai multe ori, simplu muritor, chiar și mine, te confrunți doar cu un balsam pentru ochi. Fiindcă oriunde te întorci, totul este frumos și totuși totul este scump. Totul este scump și de cele mai dese ori rămâi doar cu deliciul ochilor”, mai spune el.

Distanțele enorme reprezintă un alt obstacol major. Astfel, oamenii pierd ore valoroase străbătând orașul.

„Și încă un moment care te face să nu-ți placă Moscova este distanța. Distanța cred că este una dintre principalele momente care te fac să nu-ți placă Moscova. Fiindcă foarte multă lume din Moscova locuiește undeva în fara Moscovei (…) Foarte multă lume se trezește dimineață cu noaptea în cap, am foarte mulți cunoscuți, chiar și de la mine de la muncă. oameni care se trezesc de la ora 6.00 ca să ajungă la Moscova la ora 9.00. Vă dați seama, distanța aici este ucigătoare.

Pentru navetiștii care trăiesc chiar și la 100 de kilometri de Moscova e și mai grav: „Și iarăși, întorcându-mă la transport, la mașină, dacă sunteți amatori de mașină personală, vă pot spune că în Moscova a avea o mașină și a conduce mașina prin oraș, este un lux. Nu că nu ai avea și nu ți-ai permite să-ți iei mașină, dar lux în sensul că nu ai timp. Mai ales luând în considerație faptul că ești un simplu angajat și depinzi de angajator și depinzi de ora exactă. Trebuie să fii la muncă la ora exactă. Atunci mașina nu este de tine și vei fi nevoit să o ții în parcare. Dacă ești prin centru, parcările sunt foarte scumpe. 450 în sus, de oră. Ai depășit timpul, amendă. Mașina, deci, în Moscova este bună doar pentru cei care sunt alde șeful sau alde fiul lui șeful”, explică el.

Climatul neplăcut și cerul gri

Frigul și norii sunt, în opinia sa, cel mai mare dezavantaj. Practic, iarna și vremea urâtă se instalează încă din luna octombrie.

„Și poate cel mai important minus pentru mine este faptul că, fiind originar din Sud, din Moldova, în Moscova sunt foarte puține zile cu soare, acest lucru este clar pentru toți, dar cel mai grav pentru mine este că o mare parte a anului este caracterizată de zilele scurte și nopțile foarte lungi, începând din luna octombrie și până în luna februarie, veți vedea adesea amurgul. De la ora 5.00, se întunecă și uneori nu mai poți distinge ora exactă, de la 9.00 dimineața începe să se lumineze și poate rămâne într-un echilibru gri până la 4.00 după-amiaza, în care nu mai poți distinge între ora 9.00 și ora 3.00. Așa că, pregătiți-vă pentru astfel de scenarii”, explică Ilie.

Concluzia este simplă. Moscova este un oraș în care trăiesc confortabil doar cei cu venituri substanțiale, iar clasa de mijloc devine tot mai rar întâlnită.

„Dacă să tragem o concluzie despre toate dezavantajele Moscovei, putem observa că, în ciuda numeroaselor minusuri pe care le-am menționat, iar acestea ar putea fi chiar mai multe, eu am adus în discuție doar pe cele cu care mă confrunt personal în fiecare zi și care, într-un fel sau altul, mă afectează. Dar, în ciuda acestor aspecte negative, trebuie să recunoaștem că Moscova nu este un oraș potrivit pentru toată lumea”, subliniază vloggerul.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.