Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Eparhia în care tinerii au misiunea lor

Episcopul Caransebeșului a participat la Gala proiectului eparhial ”Împreună pentru copiii noștri”, înmânând distincții celor care au sprijinit programele „Tabăra din Inima Satului” (TDIS) și „Tabăra din Inima Familiei” în 2021. Bilanțul proiectului arată că „misiunea cu tinerii atinge un nivel de maturitate” în eparhie, a declarat Părintele Mihai Ciucur, inspector la Departamentul de Tineret.

Gala a fost organizată, în mod semnificativ, cu doar câteva zile înainte de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox și s-a desfășurat la Centrul Eparhial din Caransebeș.

După o rugăciune și un cuvânt introductiv rostite de Părintele Mihai Ciucur, au fost vizionate materiale video despre tabără și mesaje din partea partenerilor locali.

Părintele Mihai Ciucur a prezentat apoi Agenda Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și Calendarul TDIS pentru anul 2022.

În continuare, Episcopul Caransebeșului a înmânat distincțiile acordate partenerilor locali și a premiat formatorii și voluntari taberelor. Distincțiile pentru partenerii locali au fost decise prin vot secret de către voluntarii implicați: Primarul anului, Preotul anului, respectiv Directorul anului, scrie basilica.ro.

Au fost distinși Ciprian Măceșanu, primarul Comunei Ticvaniu Mare, părintele Marian Chirilă de la Parohia Sasca Montană, părintele Aurel Radics de la Parohia Măureni, profesoara Maria Damian, directoarea Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, și profesoara Alideia Țepeneu de la Liceul Teoretic „G. Dragalina” din Oravița.

Voluntarii anului 2021 au fost desemnați Natalia Iacob din Oravița și Sebastian Kradyel din Reșița.

Schimbare de paradigmă în relația Bisericii cu tinerii

Părintele Mihai Ciucur a declarat pentru Trinitas TV că „[proiectul] Împreună pentru copiii noștri reprezintă o schimbare de mentalitate și de paradigmă în ceea ce privește rolul Bisericii în viața copiilor și a tinerilor”.

Acest lucru este benefic, deoarece „societatea, în ansamblul ei, fie că vorbim despre copii, despre părinți, dascăli sau autorități publice locale sau județene, își îndreaptă atenția tot mai mult către proiectele misionare și educaționale ale Bisericii Ortodoxe”.

„Misiunea cu tinerii atinge, după nouă ani de misiune în Episcopia Caransebeșului, un nivel de maturitate și se creează premisele unei strategii de ordin pastoral-misionar cu tinerii foarte eficiente și rodnice în Eparhia Banatului Montan.”

„Prezența și implicarea directă a ierarhului este extrem de importantă și ne bucurăm că suntem privilegiați pentru că Părintele nostru Episcop a făcut din această pastorație a tinerilor o prioritate în Episcopia Caransebeșului. Drept dovadă este această organizație de tineri a Bisericii, ATOR Banatul de Munte, care funcționează începând de anul trecut cu binecuvântarea și cu ascultarea directă a ierarhului nostru, pentru care nu putem decât să îi fim recunoscători”, a adăugat inspectorul eparhial.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a adresat un mesaj de mulțumire și încurajare tuturor celor implicați în proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, subliniind importanța implicării Bisericii în formarea tinerilor din toate comunitățile eparhiei.

Mărturiile celor implicați

Pe site-ul ATOR Banatul de Munte sunt prezentate câteva mărturii ale celor implicați.

„Participând în trei tabere și ca voluntar la atelierul de Educație Pentru Viață m-a ajutat mult să mă dezvolt și să îmi schimb total perspectiva asupra tuturor lucrurilor din jurul meu. Sunt extrem de bucuros că am putut să contribui la formarea copiilor și tinerilor beneficiari ai taberelor, chiar dacă unii nu sunt foarte îndepărtați de vârsta mea”, a transmis tânărul Denis Popa din Oravița.

„Gala TDIS este cu și despre oamenii care o vară întreagă au arătat că dragostea nu cade niciodată. Acești oameni, fie ei primari, directori, profesori, apropiați ai Bisericii, preoți sau tineri voluntari și formatori, au deschis poarta spre inima satelor, comunelor sau orașelor din care fac parte, au apropiat suflete timp de cinci zile, au adus lumină într-o perioadă în care totul pare pictat în non-culori”, a declarat și Maria Bobescu, formator junior al atelierelor de Educație pentru viață.

„O implicare totală, fără niciun interes material este din nou, ceva de neînțeles şi de neexplicat în zilele noastre. Dar aşa a fost! Şi a fost posibilă prin… DĂRUIRE. Am dat din timpul nostru, din energia noastră, din banii noştri, ne-am dat pe noi înşine. A fost anul în care un tânăr din alt județ a călătorit o noapte întreagă cu trenul pentru a veni la formare, a fost şi în tabere mai apoi”, a povestit profesoara Nicoleta Marcu, cea care a coordonat atelierele de Dezvoltare personală.

Prin programul Tabăra din Inima Satului, anul trecut au fost organizate 12 tabere educaționale cu 504 beneficiari sprijiniți de 90 de formatori voluntari – membri ai rețelei ATOR Banatul de Munte.

Taberele au fost organizate în zece sate și două orașe, cu implicarea parohiilor și autorităților locale și cu sprijinul altor trei asociații: Asociația „Centrul de Tineret Moniom”, Asociația „Sfânta Ecaterina” Oravița și de Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.